Kultur & Nöje.

2017-10-27 12:00
  • Sören Karlsson är en av arrangörerna till hyllingskonserten. Han hoppas på att det blir många i publiken den 29 oktober.  Bild: Maria Eremo
    Sören Karlsson är en av arrangörerna till hyllingskonserten. Han hoppas på att det blir många i publiken den 29 oktober. 
  • Sven Zetterberg var en mycket upp­skattad musiker som avled i december 2016. Bild: Pelle Piano
    Sven Zetterberg var en mycket upp­skattad musiker som avled i december 2016.

Blueslegenden Sven Zetterberg hyllas på hemmaplan

För snart ett år sedan dog legenden Sven Zetterberg hastigt. Nu arrangerar vännerna och hans gamla musiker en hyllningskonsert i Bångbro Folkets hus som var hans andra hemmascen.

– Det är flera stycken som har varit på mig och frågat om vi inte ska göra något i Svens minne, så visst finns det en efterfrågan, säger Sören Karlsson, arrangör och nära vän till Sven Zetterberg.

Den 29 oktober är det därför dags i Bångbro Folkets hus, ett ställe Sven Zetterberg ofta återkom till.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– Det är en plats som jag vet att han tyckte mycket om, så det kändes så självklart att det var där vi skulle vara, säger Sören Karlsson.

Bångbro får finalspelningen

Det var i somras som Sören Karlsson mötte Sven Zetterbergs gamla musiker på Sveriges största bluesfestival i Åmål och frågan kom upp.

– Det är Svens gamla musiker som har satt ihop denna hyllningskonsert. I samband med spelningen i Åmål diskuterades det att vi borde få till det i Kopparberg under hösten, nu blir det så, säger Sören Karlsson.

Det blir sammanlagt fyra spelningar där Bångbro blir avslutande.

– Musikerna har bara velat göra detta på några få ställen och i och med Svens relation till Ställdalen och området runt om så känns det här helt rätt, berättar Sören Karlsson.

Sven Zetterberg kom till Ställdalen i åttaårsåldern och även om han i vuxen ålder var folkbokförd i Stockholm så var hans hus i Ställdalen en plats han återvände till så ofta han kunde.

– Jag vet att han älskade att vara här. Här kunde han släppa musiken för ett tag och vi kunde fiska, snacka om gamla bilar och åka på rally. Han skulle ha firat jul med oss förra året, men så blev det alltså inte, säger Sören Karlsson.

Betydelsefull för många

Sven Zetterberg hittades död i sin lägenhet dagarna innan julafton. Trolig dödsorsak var att hjärtat gav upp.

– Det är så jävla sorgligt. Han hade massor med planer och hade tänkt dra ner på turnerandet i mars i år när han skulle fylla pensionär. Han skulle vara hemma i Ställdalen mer och umgås med sin fästmö som bor i Finland, berättar Sören Karlsson.

Sven Zetterberg har betytt mycket både för Sören Karlsson och för Ställdalen, precis som att Ställdalen betydde mycket för Sven Zetterberg.

– Sven var en av mina närmsta vänner. Han var en snäll och ödmjuk kompis och vi hade många gemensamma intressen. Invånare i Ställdalen har varit stolta över att Sven gärna lyfte fram orten så fort han fick chansen. Det här var hemma för honom och här ligger han begravd, säger Sören Karlsson.

Sven Zetterberg var stor inom genrerna soul och blues. Det var främst Chicagoblues som var hans starkaste kort. Både här i Sverige och i delar av Europa och USA ­hyllades han för sin musik.

– Den var lättsam och soulens variation passade honom bra. Hans röst kom verkligen fram i den och han var även erkänt duktig på gitarr och munspel. Han köpte sitt första munspel i en butik i Kopparberg redan som barn, berättar Sören Karlsson.

Utställning under kvällen

I samband med hyllningskonserten kommer en utställning av Svens ­instrument att visas, även foto­grafier som tagits genom åren ställs ut.

– Jag har hand om hans prylar och så har yrkesfotografer bidragit med bilder som kommer att visas den här kvällen, säger Sören Karlsson.

Tusentals konsertbesökare

Mottagandet kring hyllnings­konserten har varit enbart positivt och i Åmål blev det känslosamt när flera tusen besökare berördes av Sven Zetterbergs musik.

– Om vi kan få 300 besökare i Bångbro är jag nöjd. Det är inget förköp den här kvällen utan de som är intresserade dyker upp och ­betalar på plats. Eventuellt ­överskott går till Sven Z Blues­stiftelse, säger Sören Karlsson.

Scenen i Bångbro Folkets hus var Sven Zetterbergs andra hemmascen och Sören Karlsson berättar hur han alltid ställde upp.

– Han var hedersmedlem i föreningen Kopparberg rock och blues som inte finns kvar i dag, men han har betytt mycket för många. Det känns bra att få göra det här i hans namn, hedrande. Men jag hade ändå helst av allt haft kvar Sven i livet, säger Sören Karlsson.

Fakta

På scenen i Bångbro den 29 oktober 2017 kommer dessa musiker hylla Sven: Mikael Fahleryd, Jim Ingvarsson,­ Matti ­Ollikainen, Marino Valle, Mr Bo, Henrik Pihlqvist, Hank Jansson, Mikael Kähäri samt bandet Just Started Rollin med ­Mikael Andersson, Isac Sandvik,­ ­Christoffer Karlsson och Johan ­Wennman.