Kultur & Nöje.

2017-05-05 12:00
 • Familjerna Fagrell och Nydén var ute i god tid på måndagen för att få en bra plats     i gräset utmed vägen. Bild: Rose-Marie Fasth 
  Familjerna Fagrell och Nydén var ute i god tid på måndagen för att få en bra plats i gräset utmed vägen. 
 • Tillsammans med andra motorintresserade lotsar Peter Fryxell bilarna rätt på området. Evenemanget arrangeras med ideella krafter. Bild: Rose-Marie Fasth 
  Tillsammans med andra motorintresserade lotsar Peter Fryxell bilarna rätt på området. Evenemanget arrangeras med ideella krafter.
 • Under sommarhalvåret handlar det mesta om bilar för Maths och Corinne. På påskdagen deltog de i årets första cruising i Eskilstuna. Bild: Rose-Marie Fasth 
  Under sommarhalvåret handlar det mesta om bilar för Maths och Corinne. På påskdagen deltog de i årets första cruising i Eskilstuna.

Bilträff lockar entusiasterna till Fellingsbro

Första maj var det dags för hundratals motorentusiaster att släppa ut sommarbilen ur garaget. Motordagen i Fellingsbro är en av regionens tidigaste träffar, vilket också har gjort den till en av de mest populära.

Det gäller att vara ute i tid om man ska hitta en bra plats för bilen och fikabordet. Jan och Lena Fagrell som har rest från Lindesberg hade ställt klockan på morgonen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi var här nio på förmiddagen så att vi skulle få en bra plats. Det var tre–fyra bilar här före oss, säger Jan Fagrell, och ser ganska nöjd ut. 

Tillsammans med familjen Nydén från Frövi, har de hittat en plats i gröngräset med utsikt både över bilarna som sakta rullar fram utmed vägen och områdets utställningar.

– Det är alltid roligt att åka ut, och mycket putsande innan, säger Lena Fagrell.

– Jag tror att det är atmosfären här. De flesta är motorintresserade och gillar lite större bilar. Det är folkligt och trevligt, tillägger Ria Nydén.

Inga restriktioner

På Motordagen finns inga restriktioner för vilka slags fordon som får ställas ut. Alla får vara med, säger arrangören Peter Fryxell.

– Bara det finns hjul på bilen och man är stolt över den.

Bredden resulterar i en mix av utställare och en blandad publik. Bland de roligare utställningsobjekten är en ytterst liten Teardrop-husvagn från 20-talet med en parabol byggd av locket från en saftmaja.

–  Det är en stor industri i USA men inte i Sverige. Jag brukar sova i den när jag är på träffar. Den är jättepraktisk. Många som fiskar brukar säga att ”en sådan vore bra att ha”, säger Ulf Pettersson från Grythyttan.

Många drömmer om en glänsande liten ”bubbla”. Yvonne Jonsson från Örebro, fick tag i ett fint exemplar, en lackröd Volkswagen 1303 LS –73 med cabriolet.

– Jag har haft en tidigare, fast inte cab så det är ett plus. Det är lite nostalgi, säger hon, och berättar att turen till Fellingsbro var årets första.

– Det är en sommarbil. Resten av året står den i logen i stugan.

Mer än utställningsobjekt

Att gamla bilar kan användas till mycket mer än utställningsobjekt, bekräftar kompisarna från Raggarkompaniet Mälardalen. Varje sommar arrangerar de Pensionärscruising i Eskilstuna, en höjdpunkt bland boende i äldreomsorgen.

– Det tycker de verkligen är skojigt, säger Corinne Gustavson.

– Och i slutet av maj åker vi till ett gruppboende och grillar och visar upp våra bilar. De gillar bilar, konstaterar Maths Gustavsson. 

Parets Chevrolet Impala -65 är nylackad och ser ut som den just har rullat ut från fabriken. Maths har lagt ner oändligt med tid på att återställa bilen i sin forna glans. Inte helt oväntat har den fått smeknamnet Green Beauty. Nu ser paret fram emot sommaren.

– Det rullar på varje helg. Det finns alltid något att göra. I september–oktober, när de börja salta vägarna, då tar vi in den igen.

DIGITAL PRENUMERATION

TVÅ VECKOR GRATIS!

Läs alla artiklar från Dagens ETC utan kostnad första två veckorna. Därefter är priset 199 kronor/månad. Ingen bindningstid. Du får dessutom Dagens ETC direkt till din mejl, alla dagar i veckan. Beställ för att läsa direkt.

Genom att klicka på ”Prenumerera” godkänner du prenumerationsvillkoren och samtycker till att ETC-företagen hanterar dina personuppgifter