Kultur & Nöje.

2017-03-10 12:00
  • Anders Hambraeaus ger järnet på scen. Bild: Kicki Nilsson/Icon Photography
    Anders Hambraeaus ger järnet på scen.
  • Isabelle Moreau har en av rollerna i Det som är vårt. Bild: Kicki Nilsson/Icon Photography
    Isabelle Moreau har en av rollerna i Det som är vårt.
  • Veronica Björnstrand, Isabelle Moreau, Maria Simonsson. Bild: Kicki Nilsson/Icon Photography
    Veronica Björnstrand, Isabelle Moreau, Maria Simonsson.

Biblioteksupproret kliver in på teatern

Biblioteksupproret i Ramsberg sommaren 2015 ledde till diskussioner och stor uppmärksamhet. Händelsen har gjort avtryck in i finrummen och är nu delvis grund för Örebro länsteaters senaste uppsättning – Det som är vårt.

Minns ni? Lindesbergs kommun ville lägga ner Ramsbergs bibliotek och låta bibliotekssamlingen på 4000 böcker upplösas. Då fick ett gäng engagerade ortsbor nog och gömde helt enkelt undan alla böcker. Auktionen uppmärksammades i både lokal- och riksmedia och den 11 mars har alltså Örebro länsteaters föreställning Det som är vårt premiär. En historia som delvis baseras på upproret i Ramsberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Föreställningen är inte en dokumentär pjäs, det är viktigt att komma ihåg. Men ortsbornas handlade är väldigt inspirerande och en symbolisk handling som sätter fingret på nedmonteringen av landsbygden, säger Anders Duus, dramatiker och upphovsmannen bakom föreställningen.

Möte med inspiration

Ganska sent in i processen fick ensemblen chans att träffa människorna i Ramsberg som brinner för att behålla en levande landsbygd. Det blev ett möte fyllt av inspiration och Anders beskriver det nästan som ett idolmöte.

– Vi fick en ordentlig bild av vad som hade hänt och människorna kom med både lugna och glada reaktioner. Jag tror att de fick en känsla av att bli sedda och att vi med vår föreställning bidrar till deras kamp.

– Vi är glada över att Anders har inspirerats av Biblioteksupproret. Vår historia är inte unik. Nedläggningen av bibliotek pågår runt om i vårt land, liksom nedmonteringen av samhällsservice på mindre orter. Dessa frågor förtjänar att lyftas. Vi hoppas också att människor kan bli inspirerade, att det faktiskt finns en poäng med att protestera och göra sina röster hörda, säger Jennifer Jennessen, Ramsberg.

Tacksam dramatik

Att göra dramatik på scen av starka drivkrafter är tacksamt anser Anders Duus.

– Konstruktiv ilska är ett bra verktyg för handling, det blir lättare då. Jag tycker att den här typen av ilska är intressant och vill gärna vara en röst för den. Jag är uppvuxen i en småstad och har det perspektivet med mig, rättviseperspektivet. Den lilla orten är dramatisk tacksam.

Det som är vårt utspelar sig nutid någonstans i Örebro län. Landsorten har monterats ner under många år och flyttat till centralorten. När beskedet om att bygdens bibliotek ska stänga för gott samlas en grupp människor som känner att det nu får vara nog.

– När jag väl har bestämt mig för handlingen så uppstår idéer och sedan befolkar jag historien med intressanta karaktärer, säger Anders Duus.

Att göra teater av en verklig händelse ser han inte som ett problem och i detta fall inte kontroversiellt alls.

– Det är som sagt inte en dokumentär pjäs och i vi vet ju faktiskt inte var verkligheten slutar. Pjäsen däremot har ett slut.

Publiken ska skratta

Utmaningen ligger enligt Anders Duus däremot i att våga hålla det vardagligt. Berättelsen är liten och tacksam, men bär ändå på ett djup.

– Målet är att få publiken att skratta, men det finns även något djupare. Jag brukar beskriva den som att den har tänder, den bits lite och är inte mjäkig. Den behandlar allvarliga saker – sveket mot landsbygden.

Anders Duus har intresserat sig för landsortsperspektivet under lång tid och på senare tid har han märkt att det han själv fajtats för länge börjar hitta en plattform.

– Jag vill förmedla och få publiken att tänka runt dessa frågor. Är det rimligt att till exempel Sollefteå BB stängs eller att ortens bibliotek läggs ner? Jag ser däremot inte historien om Ramsberg som en tragedi, här finns viljan att kämpa och gå samman. Det finns mycket att lära av landsbygden, säger Anders Duus.

Insatsen från Ramsbergs biblioteks vänner gav dem 2015 utmärkelsen "Årets ramsbergare" och även om inte verkligheten fick det slut man önskade lever engagemanget fortfarande kvar.

Följ gruppen på Facebook under namnet: Biblioteksupproret

Det som är vårt

Spelas på Örebro länsteater 11 mars till och med 8 april.

Av Anders Duus, regi Maja Salomonsson.

Medverkar på scen: Anders Hambraeus, Maria Simonsson, Isabelle Moreau, Veronica Björnstrand och Frida Beckman.