Sport.

2017-04-12 17:29
  • Oliver Nilsson från Hällefors var med när Degerfors slog ut Djurgården ur Svenska cupen. Bild: Rolf Larsson
    Oliver Nilsson från Hällefors var med när Degerfors slog ut Djurgården ur Svenska cupen.
  • Numera tränar Oliver Nilsson på Stora Valla i klassiska ­Degerfors IF:s kläder. Bild: Rolf Larsson
    Numera tränar Oliver Nilsson på Stora Valla i klassiska ­Degerfors IF:s kläder.
  • ”Han ger alltid 100 procent och är en energispelare som inspirerar resten av laget”, säger tränaren Stefan Jacobsson. Bild: Rolf Larsson
    ”Han ger alltid 100 procent och är en energispelare som inspirerar resten av laget”, säger tränaren Stefan Jacobsson.

Artonåriga Oliver från Hällefors   ingår i Degerfors IF:s A-lag

Löpvillig, viljestark och med en jäkla vinnarskalle är omdömen som sägs om tonåringen från Hällefors. En spelstil som passar bra i Premier League.

”Det är klart att jag gärna skulle spela där. Manchester United är mitt favoritlag”, säger Oliver Nilsson.

I väntan på att få beträda deras hemmaplan Old Trafford duger gräset på klassiska Stora Valla i Degerfors bra för honom. Oliver Nilsson flyttade från Hällefors för tre år sedan för att börja på fotbollsgymnasiet i Degerfors. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag läser barn- och fritidslinjen samtidigt med elitfotboll. Det innebär att det är schemalagd fotbollsträning tre dagar i veckan förutom den vanliga skolgången. Träningen på skoltid ger lite extra till de fem träningsdagar med A-laget i veckan som också ingår i rutinen, säger Oliver Nilsson.

När maxgränsen nås

A-lagets tränare Stefan Jacobsson säger att han försöker få Oliver Nilsson att lyssna på sin kropp.

– Tränar man så mycket och dessutom ger allt på matcherna så måste man vara lyhörd för om kroppen signalerar att maxgränsen är nådd. Annars finns risken att det blir skador. Oliver Nilsson har haft skadeproblem i nästan ett år nu.

Samtidigt är det just inställningen som är hans storhet enligt tränaren.

– Han är en energispelare som inspirerar resten av laget att kämpa på. Han ger alltid 100 procent och är en utpräglad bollvinnare. Hans energi gör att djupledslöpningarna blir ett ständigt orosmoment för motståndarna. Det är dessa egenskaper som har tagit honom till A-laget, säger Stefan Jacobsson.

– Det jag vill att han ska förbättra är passningssäkerheten från sida till sida på planen. Oliver Nilsson har stor spelförståelse med boll, men behöver bli bättre på att slå precisa passningar ”från flagga till flagga” som vi säger, fortätter han.

Att det skulle bli Degerfors IF stod klart för Oliver Nilsson när han i åttan valde att förlägga sin prao hos klubben. 

– Det gjorde att jag sökte till fotbollsgymnasiet här sommaren 2014 och förra året klev jag upp i A-lagstruppen, säger han.

Att få spela med gamla idoler

Debuten skedde på bortaplan mot Karlstad United och där vann Degerfors med 3–0 och han gjorde ett av målen vilket givetvis var en skön känsla. Men det största fotbollsupplevelsen på plan är än så länge när han fick vara med när Degerfors slog ut Djurgården ur Svenska cupen.

– Det var mäktigt att springa in på Tele 2 arena i Stockholm för att slå ut ett etablerat elitlag i högsta divisionen. Jag började ju med pojklagsfotboll på Hällevi i Hällefors och nu spelade jag på en arena som tar 30 000 – även om det inte var fullsatt. Och det mot ett lag som dessutom storsatsar på att köpa in stjärnor till årets säsong. Att få spela mot en gammal idol som Kim Källström, med 120 landskamper i bagaget, är så klart något jag kommer att minnas, säger Oliver Nilsson.

Matchen spelades den 20 februari och slutade med att Djurgården fick stryk mot Degerfors med 1–2. Att Degerfors sedan blev utslagna ur cupen av Brommapojkarna i semifinalen var givetvis ett streck i räkningen. Nu får laget koncentrera sig på superettan.

– Det är alltid svårt att tippa så här början på säsongen men vi ska satsa på att bli minst ett mittlag i serien. 

Siktar mot England

Trots att tränaren kan använda honom på vilken position som helst i laget trivs Oliver Nilsson bäst på mitten.

– Som offensiv mittfältare får jag ut mest av mina löpningar och får jag bara vara skadefri kan jag ge allt under 90 minuter plus tillägg. 

Vem som är idolen för Oliver Nilsson kommer inte som någon överraskning.

– Det är Zlatan som har bevisat att det går att komma riktigt, riktigt långt om man har rätt inställning. Får jag drömma så hoppas jag att min tar mig till England en vacker dag, säger han

Tränaren Stefan Jacobsson ser ut att hålla med.

– Hans spelstil och inställning kan definitivt ta honom till elitskiktet inom svensk fotboll och varför inte till Premier League, säger han.