Kultur & Nöje.

2017-05-19 12:00
Eva-Lena Lindqvist och Niclas Elfsten laddar för sommaren.  Bild: Rose-Marie Fasth
Eva-Lena Lindqvist och Niclas Elfsten laddar för sommaren. 

Allsång och 100 sorters olika kakor i Krokborn

Vid två tillfällen under sommaren blir det Allsång i Krokbornsparken. Och den som gillar sötsaker, får mycket att välja på när Eva–Lena Lindqvist planerar kakbuffé. Just nu har hon samlat ihop 70 olika recept.

Krokbornsparken är inte bara Sveriges äldsta folkpark, i år kan Krokborns vänner addera priset för ”Årets turistmål 2016” i kategorin folkparker, till sina utmärkelser. Orsaken kan delvis spåras till det breda sommarprogrammet. För även om det var länge sedan folkparkerna hade sina gulddagar, har Krokborns vänner sett till att det finns andra saker som lockar. I år kan Hälleforsborna bland annat se fram mot 100 sorters kakor, berättar Niclas Elfsten, ordförande i intresseföreningen. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– I juli har vi musikquiz med kakfrossa. Vi kommer att ha bakkvällar innan där medlemmarna hjälper till, säger han.

Föreningskollegan Eva–Lena Lindqvist, köksansvarig, har redan börjat planera buffén.

– Man kan göra många olika varianter på samma tema. Just nu har jag en lista med cirka 70 recept.

En av höjdpunkterna är allsången som arrangeras två gånger under sommaren. 

– Det är en av våra stora nyheter, och allting med hemliga gäster från Hällefors, säger Niclas.

Under augusti månads Motor och rock’n roll samlas veteranbilar, mopeder och motorcyklar på parkområdet. Rockabillygruppen Lucky Struts spelar, så ta på dansskorna, tipsar Niclas.

– Och det gör inget om folk har på sig 50-talskläder.

Djurens dag utökas med priskategorierna sötaste tik, sötaste hanne och sötaste valp. Och de som är intresserade av att utbilda sina hundar kanske får ett och annat tips av personalen från Hundcampus.

Satsar på barnfamiljerna

Inför sommarsäsongen har Krokbornsparken utrustats med en grillbod i ena lottlängan. Intresseföreningen satsar även på att i högre grad öppna upp parken för barnfamiljerna.

– Nytt för i år är att man kommer att kunna hyra lekparken till barnkalas, säger Niclas och öppnar dörren till Krokianboden, lekstugan som har förvandlats till en handelsbod för barnen med kassaapparat, butiksdisk och matförpackningar.

– Den är jättepopulär.

Det händer i maj

Säsongen i folkparken inleds på Mors dag, den 28 maj, med Storloppis. Ett begränsat antal bord finns att tillgå, där gäller ”först till kvarn”. Det bästa är att ta med sig sitt eget bord eller kanske en filt. Ingen anmälan krävs. En plats på loppisen kostar 100 kronor. Serveringen är öppen 11.00–16.00.