Krönika. .

2017-01-29 07:17

Yngre människor behöver få chansen i Lindesberg

Den enda vägen ut är att utbilda sig på en större ort.

Om fem månader tar jag studenten. Ett så vanligt men ack så viktigt steg i utvecklingen av det egna jaget. Men när jag efter tre års väldigt seriöst och hårt slit till slut blir klar och kan göra lite vad jag vill, är staden jag vuxit upp i den enda riktiga trygghet jag både har kvar, och inte, med allt vad det innebär. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


När man som barn börjar i förskola för att sedan avancera vidare i klass efter klass fram till studentdagen bygger man oundvikligt upp ett band till skola och studier. Det är inget konstigt med det. Folk gör precis samma sak till arbeten de har haft under väldigt långa perioder av sina liv. Men det som skrämmer mig är att när skolan och rutinerna man alltid haft plötsligt försvinner på samma gång som Lindesberg inte erbjuder motiverade och drivna ungdomar som saknar kontakter med något värdigt, så blir tyvärr flytt ett ont måste. Jag saknar nätverket och kontakterna i form av bekanta med egna företag och då blir man utelämnad. Den enda vägen ut är att utbilda sig på en större ort. Och på så sätt underbygger man ett ofrivilligt bortdrivande av yngre människor. Det är dock inte alla i min ålder som behöver känna sig stressade inför det här jag just beskrivit. Många har mycket välbärgade föräldrar och släktingar som driver egna företag eller som på annat håll innehar kontakterna för att på ett enkelt sätt fixa arbete åt barnen. Det är så vi föder motsättningar och samhällsklyftor. Redan i unga åldrar startar vi med helt olika förutsättningar. Men ändå förväntas vi prestera på samma sätt. Annars ses man som oansvarig eller lat. 

Lindesberg är en fin stad med stor utvecklingspotential. Vi är många som skulle kunna tänka oss att stanna kvar här. Men om man inte innehar kontaktnätet eller mentaliteten att ”alla känner alla” som florerar friskt på mindre ställen blir det svårt. Vi behöver något att greppa i. Hur det ska lösas kan inte jag svara på, men för att få yngre människor att stanna måste man ge just yngre människor chansen. Alla yngre människor oavsett kön, etnicitet eller socioekonomisk bakgrund. Man oroar sig för avbefolkning, att butiker lägger ner och att arbetstillfällena flyttas. Men det handlar inte alltid om att vi väljer bort Lindesberg, det handlar om att staden inte görs mer lukrativ. Jag förstår att det här är ett problem som man kan stöta på vart man än åker i landet. Men det blir så mycket tydligare och närmare i en stad med förhållandevis lite invånare. Många yngre människor lämnas per automatik utanför på grund av förutsättningarna i hemmen och det är just där som all potential och alla ambitioner flyttar till de större städerna. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Snöbristen.

Sämst just nu: Att verkligheten har kommit ikapp en i och med att Trump blivit president på riktigt nu.