Krönika. Beatrice Rindevall.

2016-01-13 08:54

Vad gör det om hundra år?

Det är få saker som platsar på en lista med saker som spelar roll om hundra år, men det som verkligen toppar den är klimatet. 

Året och livet utvärderas, och det ges nya löften om förbättring. Ett nytt år verkar skapa nya möjligheter och vi längtar efter allt ifrån trimmade kroppar till nytt jobb eller bättre hälsa. Men det finns ännu mer vi borde kämpa för att få, och tusentals har engagerat sig för de större frågorna under 2015. Engagemanget är lite som träningen, resultatet blir bättre om man håller i det även efter januari.

Efter att Kalle Anka har gått på julafton snurrar de sju dvärgarnas sång alltid i mitt huvud. ”Vad gör det om hundra år, när allting kommer kring?” För när man ska tänka nytt borde man alltid försöka sätta saker i längre perspektiv, vilket är viktigt inför ett nytt år med mycket förbättringspotential.

Det är få saker som platsar på en lista med saker som spelar roll om hundra år, men det som verkligen toppar den är klimatet. Sedan jag som 20-åring bestämde mig för att lägga de flesta av mina vakna minuter på miljöfrågor har jag alltid försökt ha det längre perspektivet som utgångspunkt. Det finns många andra viktiga frågor, men det finns inte bra förutsättningar för någon av dem om vårt klimat kraschar.

Problemet kommer inte lösa sig av sig självt, och under det senaste året har det gjorts en enorm kraftsamling. Små saker kan dra igång en lavin, och så fort vi ser folk förändra blir det lättare för oss alla. Vi vill hjälpa, men vi vill inte känna att vi är de enda som hjälper. Negativa nyheter kan antingen pusha oss att förändra, eller så kan de gå som missiler rakt på vår samling av kraft och tro på en positiv förändring.

Det här året har känts mörkt, och höstens kyla kom inte från vädret. Men det är just nu vår vilja och vår kraft behövs för att förändra saker. Vi kan inte nöja oss med att känna oss maktlösa. Ju fler som paralyseras av ångest eller maktlöshet, desto minde positiv förändring sker. Därför har det varit fantastiskt att se hur engagemanget exploderat det här året.

Refugees welcome har samlat engagerade och blivit en enorm kraft för utsatta människor. Tillsammansskapet har jobbat på grym gräsrotsnivå för medmänsklighet ute i Sverige, och Superklimatåret har drivit tusentals människor att engagera sig för klimatet. Musikhjälpens tema klimatflyktingar samlade de olika rörelserna. Fältbiologerna, PUSH Sverige, Fossil Free och alla skribenterna för Supermiljöbloggen är bara några som har slagit mig med häpnad under året. Det finns så mycket kraft hos folket som jobbar med de här frågorna.

Och just klimatet har varit en av de få grejer som faktiskt fått en skjuts under året. Om vi lyckas hålla i de små framstegen som gjorts kan 2015 faktiskt bli det historiska år då trenden vände och vi började blir alltmer hållbara.

Det nya året lyser upp en tro, och vi verkar just nu ha en lite högre tro på oss själva och vår kraft att förändra våra liv än vad vi har annars under året. Förhoppningsvis kan 2016 visa exakt hur mycket vi kan göra. För mänskligheten har alltid en enorm potential att klara alla sina svårigheter, frågan är bara om vi sedan faktiskt genomför det. Och ju fler som engagerar sig, desto lättare kan vi klara av dem.

Beatrice Rindevall
Beatrice Rindevall 

Hårt arbetande miljöredaktör för Supermiljöbloggen. Ägnar sin tid åt att göra världen bättre och kommunicerar gärna med memes.

Skriver krönikor i ETC:s lokaltidningar en gång per månad.