Krönika. Dennis Karabegovic-Thunell.

2017-12-23 08:00

Tomtevolontärerna behövs i juletiden

Man tänker att julen som högtid egentligen handlar om att ta hand om varandra.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Mitt i all julhets är det enkelt att enbart se framför sin egna dörr först, det gör jag med.

Man tänker att julen som högtid egentligen handlar om att ta hand om varandra, ändå sitter man där på eftermiddagen den 24:e med tusentals kronor spenderade på prylar och översta byxknappen stramt åtsittande mot den välfyllda magen. Det finns dock några människor som kan luta sig tillbaka i soffan på julaftonskvällen med extra gott samvete.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Jag talar om Lindesbergs ideella organisation ”Tomtevolontärerna”.

Tomtevolontärerna är en ideell organisation som för tredje året i rad tar emot skänkta gåvor och pengar från allmänheten i Lindesberg för att därefter skänka det vidare till barn och kvinnor i socioekonomiskt tuffa situationer runt om i kommunen.

Det är ett klockrent koncept som faktiskt förtjänar allt erkännande som det kan få. Under en högtid där allt fokus så lätt landar i en konsumtionshets och, ibland, nästintill urartar till en tävling om vem som lyckas handla in de allra senaste och dyraste gåvorna till varandra, så är det verkligt imponerande att en del människor bär på en sådan genuin empati för individerna i vårt samhälle som har det tufft.

Det är naturligtvis orimligt att utgå ifrån att alla människor ska hitta både tid och ork till att dra ihop sådana här engagemang, men det är inte alltid det absolut största i tidsåtgång och strukturering som behövs. Även det lilla kan göra skillnad. Tomtevolontärerna i Lindesberg och dess grundidé har fått mig att rannsaka mig själv. Det behöver nödvändigtvis inte handla om att samla ihop en container med förnödenheter och dela ut till behövande. Det kan vara alldeles tillräckligt att bara tumma på sig själv och sina egna bekvämligheter några enstaka millimeter för att en annan människa ska få det lite bättre eller bli lite gladare. Under december månad när det mesta handlar om lussebullar, julklappar, tjo och tjim så levererar Tomtevolontärerna en välbehövlig kalldusch tillbaka till hur verkligheten kan se ut. Människorna som är fattiga eller som på något annat sätt har det tufft får inte glömmas bort, kanske allra minst i juletider.