Krönika. Dennis Karabegovic-Thunell.

2017-06-13 10:31

Se strandpromenadens potential i Lindesberg

Ingen människa bosatt i Lindesberg kan ha undgått hur fantastisk Lindessjön och strandpromenaden är på somrarna, speciellt i solnedgång. Men vad som alltid verkar varit på tapeten att diskutera är avsaknaden av restauranger, uteserveringar, glasshak och kaféer.

Det finns nog ingen plats i Lindesberg som är så estetiskt tilltalande som strandpromenaden. Få vyer slår den man möts av vid en solnedgång över Lindessjön under sommarhalvåret. Men det fattas något, det fattas saker att stanna för längs strandpromenaden, mer än den vackra naturen. Visst finns det folk som försöker, kaféet bredvid Oscarsparken är ett sådant initiativ som bör berömmas. Men potentialen till mer finns, det gäller bara att våga utveckla.

Det är ingen hemlighet att Lindesberg vilar under vintern. Sällan är det så lite aktiviteter och rörelse som i en liten stad under det mörka vinterhalvåret. Men om man som invånare, företagare eller beslutsförfattare i staden vill att det ska pulsera och andas under sommarhalvåret så måste man se vilka utvecklingsområden man har att arbeta med. Jag tror att strandpromenaden kan bli nyckeln till framgång för Lindesberg. Avsaknaden av platser att slå sig ner på för att inmundiga en kall dryck eller en god middag ekar tomt längst med de lummiga träden och pittoreska parkbänkarna.

Lyfter man ögonen och tittar på riksnivå så är allt som oftast mindre städer allra bäst på att arbeta med de medlen de har. En vacker strandpromenad är ett just sådant verktyg. Det räcker med att åka ett par mil söderut, till grannstaden Nora. Där finns det saker att hitta på längs med sjön, det är ett lysande exempel. Varje gång jag besökt Nora under sommarmånaderna är det tjockt med turister, både svenska och utländska.

Lindesberg är en bra stad. Det finns gott om kunniga och drivna människor, men av någon anledning verkar vissa områden vara extra trögarbetade. Att utnyttja vår sjö verkar vara ett sådant. Vill man se en ökad mängd av turister som besöker oss tror jag att det kan vara tacksamt att börja just där. Utveckla grönområdena som finns, anlägg en bättre lekpark, polera upp Loppholmarna och lägg i en brygga och arbeta för att fler egenföretagare ska vilja starta upp verksamhet längs med Strandpromenaden. Det här är inga önskemål som jag hittat på själv, tvärtom är det tankegångar som jag hört från allmänheten här i staden under flera år. Nyttja sjön, nyttja naturen och nyttja möjligheterna. De finns här, bara vi vill.

Bäst just nu: 
•Att jag snart tar studenten!

Sämst just nu: 
•Utvisningarna av människor till Afghanistan.