Krönika. .

2016-11-26 06:00

Satsa mer på idrottande ungdomar

Inget ont om kulturmänniskor men det bör finnas någon som är intresserad av idrott och begriper vad det handlar om.

Sedan Hällefors kommun tog över driften av bowlinghallen så har öppettiderna reducerats kraftigt. Människor man pratar med är upprörda över att det knappt finns några öppettider alls för allmänheten längre. Den mycket populära korpbowlingen, som ifjol lockade runt 25 deltagande lag fick ställas in på grund av att kommunen inte kan tillhandahålla personal i bowlinghallen. Tjugofem korplag á tre spelare blir alltså 75 idrottsutövare som berövats sin glädje i att spela bowling på lite lagom tävlingsnivå. Detta är ju skamligt och man kan ju fundera på hur Hällefors kommun ska kunna få ihop ekonomi att driva en simhall när man inte ens har förmåga att driva en bowlinghall efter ordning? En simhall som, efter vad man hör, även den kommer att få dåliga öppettider för allmänheten. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jag tycker att Hällefors kommun ska bjuda in samtliga kommunens föreningar till ett möte, ett möte där kommunen berättar hur de ser på den lokala idrotten. Hur ser kommunen på idrottsföreningarnas framtid? Vad kan kommunen göra för föreningarna? Vad kan föreningarna (mer än de redan gör) göra för kommunen. Det blir ju allt viktigare för våra barn och ungdomar att röra på sig i detta stillasittande samhälle som vi i dag lever i. Det finns mängder med saker man kan göra, den gamla idrottsskolan som fanns för ett 20-tal år sedan är ett exempel. Där kunde barn få prova på alla möjliga idrotter under kvällstid och ett sådant projekt kostar inte många kronor att genomföra. 

Jag skulle vilja se en kommun som slog sig för bröstet genom att vara en kommun som ger idrottande barn/ungdomar de bästa av förutsättningar. Kommunen slår sig gärna för bröstet när deras kulturskola år efter år får topplaceringar i Sverigerankingen. Det vore fint om det kunde göras samma sak med idrottande barns förutsättningar. Här är det bäst att jag förtydligar att jag ställer inte kulturen mot idrotten, utan anser att det måste finnas medel till båda två. Vi har en fantastiskt fin kulturskola och det ska vi fortfarande ha även i framtiden. Det är väl tyvärr så att många politiker ställer just kulturen mot idrotten och det är ju bara sorgligt. Om idrotten hade hälften av kulturskolans förutsättningar skulle vi ha väldigt fina förutsättningar för våra barn och ungdomar. Den planerade bollhallen, som i sista stund tyvärr ströks när Klockarhagsskolan byggdes om för några år sedan, behövs fortfarande byggas då sporthallen alltid är fullbokad. 

Kommunen bör ha en person som bara har ansvar för idrotten, som det är nu med en chef för kultur och fritid tenderar det till att bli mest kultur då det alltid är en kulturmänniska som sitter på posten. Inget ont om kulturmänniskor men det bör finnas någon som är intresserad av idrott och begriper vad det handlar om. Jag vill ju så klart ha en simhall men det vore ju på sin plats att kommunen verkligen går ut och berättar hur det kommer att bli med öppettider för allmänheten och så vidare. Och vad det gäller bowlinghallen, se för fan till att den hålls öppen efter ordning. Det är ju pinsamt som det är nu!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Vinterstudion är tillbaka. SVT visar att man kan göra väldigt bra tv utan att sitta på de allra dyraste rättigheterna.

Sämst just nu: Att korpbowlingen fick ställas in i Hällefors, skandal!