Krönika. Dennis Karabegovic-Thunell.

2017-11-14 06:00

Risken är stor att ungdomarna flyttar från Lindesberg

Den nostalgiska bilden jag varit med om att många äldre invånare har återgett av Lindesberg kommer inte att uppstå ur tomma intet.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Det är väl ingen i Lindesberg som har undgått det nystartade byggprojektet på strandpromenaden. Två nya flyglar ska komplettera den redan maffiga och anrika gamla Strandskolan i kvarteret Gåsen. Tonen i kommentarsfälten på sociala medier har dock inte varit lika munter.

Folk tycker att man förstör både strandpromenaden och siluetten över staden från södra infarten. Jag tror att vi måste vara beredda att offra något om Lindesberg ska bli en lukrativ stad igen.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Många yngre inklusive jag själv kommer att, när läget ges, styra skutan mot den stora staden söderut. För tillfället är det svårt att få bostad i både Lindesberg och Örebro, men med bekvämligheterna som en storstad automatiskt levererar i form av butiker och möjligheten till fritidsaktiviteter finns det inte längre någon anledning att planera en permanent bosättning i Lindesberg. Lillebror i norr bör dock inte räknas bort helt, jag tror inte att möjligheten till att bli konkurrenskraftiga med Örebro ligger alltför långt bort.

Att döma av mina jämnåriga vänners största bekymmer ligger den stora bristen i Lindesberg i frågan huruvida man faktiskt kan lyckas få en bostad eller inte.

Vi måste uppmuntra nybyggnationer. Att förnya, bygga ut och ge fler möjligheter till ett tak över huvudet utan att lämna kommungränsen kommer att gynna staden.

Personligen hade jag utan större problem kunnat tänka mig att bo kvar och pendla till Örebro, men när man behöver slåss lika mycket för en bostad här som i Örebro finns det ingen anledning till att inte ge sig in i jakten som pågår i den större staden. Jag upplever att delar av Lindesbergs befolkning i en allt för stor utsträckning är motsträviga till förändringar, på samma gång som man finner det tråkigt och problematiskt att stadens puls slår allt långsammare.

Ge ungdomarna som är villiga att bygga Lindesberg en chans, just nu är det för svårt. Om man inte kan flytta hemifrån, få ta sina första stapplande steg in i vuxenvärlden, etablera ett kontaktnät och rota sig här på orten för att i framtiden fortsätta att bygga den till våra efterkommande så tror jag tyvärr att en stor del av oss i den yngre generationen kommer att lämna vår hembygd. Uppmuntra bostadsbyggandet och uppmuntra lokala initiativtagare som faktiskt väljer att investera och tro på vår stad.

Den nostalgiska bilden jag varit med om att många äldre invånare har återgett av Lindesberg kommer inte att uppstå ur tomma intet.

Det kräver engagemang, ett öppet sinne och tålamod. Jag tycker att initiativtagarna till framstegen vi ser i vår kommun ska ha en eloge. Den senaste tiden har vi fått ett resecentrum som passar in i 2010 - talet, snart kommer vi börja se en mer fashionabel och tidsenlig strandpromenad och inom sinom tid får vi en modern vårdcentral.

Tack till er som vågar hoppas, skeptiker bör ta sig en funderare!

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att det melankoliska mörkret utanför fönstret ger en ypperlig anledning till att spendera kvällarna i soffan med varma drycker och tända ljus!

Sämst just nu: Alla förkylningar som vägrar ge med sig.