Krönika. Dennis Karabegovic-Thunell.

2017-10-10 06:00

Musikens kraft för oss samman

Christoffer Kläffords magiska pipa kan väl inte ha gått någon obemärkt förbi.

Återigen har vi en lindesbergare bland de tolv bästa i Sveriges största musiktävling Idol. Christoffer Kläffords magiska pipa kan väl inte ha gått någon obemärkt förbi, och det är fantastiskt fint att återigen få se precis vilken kraft musiken har. Det här är ett ypperligt exempel på vilken kraft musik och kultur har.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


Ingen missade väl att Martin Almgren härifrån Lindesberg gick och vann Idol 2015. Men minns ni vilken fantastisk stämning det var i staden under månaderna som Martin var med och sjöng lungorna ur sig i direktsändning under fredagarna? Överallt visade folk sitt stöd, det tillverkades praliner, såldes mössor och mobiliserades en stark skara människor som ringde ner röstningsnumret under fredagarna. Jag var på tillställningar som stannade upp och höll andan under minuterna som Martin sjöng och det var en allmänt skön nerv här i Lindesberg. Det är precis det jag tycker mig börja känna av igen nu när Christoffer Kläfford är en av storfavoriterna till att ro hem hela tävlingen.

Det är precis den här charmen som finns i kultur och musik. Att för en stund få möjligheten att stänga av den riktiga världen och njuta av musikens kraft. Den vibrerande och värmande känslan som, om den framförs på rätt sätt, får det att pirra från magen ända ut i fingertopparna. Jag har alltid upplevt att det finns en viss friktion och ett visst avståndstagande människor sinsemellan här i Lindesberg. Men nu, precis som under Martin Almgrens resa 2015, tycker jag att Kläffords idolresa för invånarna här i staden närmare varandra.

Vi lever i en tid där vi står inför stora samhälleliga utmaningar. Problemen tycks hopa sig åt både höger och vänster men när det är som mörkast är det tur att vi har ett sådant underbarn som Kläfford som, med hjälp av sin gudagåva till sångröst, för oss samman. Människor med alla sorters bakgrunder, tillsammans känns det som att man står enad och stolt visar precis hur bra vi tycker om vad som kan vara en av de mest musikaliska människorna som levt här i staden. Det tycker i alla fall jag är otroligt fint.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Att nazisternas demonstration i Göteborg blev ett misslyckande för deras del. 

Sämst just nu: Att det ljuva sommarljuset är försvunnet, nu har vi några månaders mörker framför oss!