Krönika. Dennis Karabegovic-Thunell.

2017-05-07 05:46

Musiken som enande kraft

Jag lämnade samma lokal i eufori.

Lördagen den 22 april besökte jag manskören Harmonis årliga vårcaprice som anordnas i Lindesbergs arena. Jag äntrade konserthallen med blida och nyfikna ögon, jag lämnade samma lokal i eufori. Allt ifrån körmedlemmarnas kraftfulla stämmor till kompbandets precisa skicklighet gjorde att helhetsintrycket av showen kändes extremt professionellt. 

Under flera års tid har körledare Rickard Larsson coachat och dirigerat manskören Harmoni till flera framgångsrika konserter och framträdanden. Årets caprice var inget undantag. Kören var hetare än någonsin tidigare och längst fram på skutan leder Rickard sina körmedlemmar med både stor övertygelse och säkerhet. En säkerhet som i sin tur smittar av sig på medlemmarna i kören. Varje framträdande var makalöst bra och man förundras över vilka fantastiska sångröster vi har här i vår lilla stad. 

Det var inte bara körens topprestation som gjorde mig så genuint imponerad och glad. Nej, jag fastnade även för det stora antalet besökare som hade letat sig till Lindesberg arena för att ta del av detta spektakel. Närmare 3 700 entusiastiska besökare såg de två fartfyllda framträdandena. 3 700 unika individer ur vitt skilda generationer och kulturer. Alla var där av en och samma anledning, för att ta del av det absolut största musikevenemanget som Lindesbergs kommun har att erbjuda. Jag tycker att det här är ett praktexempel på musikens och kulturens slagkraft. Det var som om all den friktion som kan uppstå mellan människor i en småstad plötsligt försvann för en stund. I stället sjöng man med, klappade i takt och njöt av showen. 

Jag tycker att människorna bakom det här projektet förtjänar ett stort tack. Ett stort tack för att ni lyckats krossa barriärer som kommunpolitiker ständigt funderar över hur man ska lyckas krossa. Tack för att ni ännu en gång visar vilken kraft det finns i musik. Både i era stämmor och i det ert engagemang leder till för Lindesbergs invånare. 

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Min stundande student.

Sämst just nu: Att behöva lämna min fantastiska klass.