Krönika. .

2017-03-26 05:02

Lögnens mörka tid

Vet man med sig att man levererat en lögn så måste man hela tiden skapa nya lögner.

Det är lögn! Kan du känna känslan av pisksnärten som de orden kastade i ansiktet på dig ger. För de flesta av oss bär med oss i sina värderingar att det som är fel ska man inte påstå.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Men jag ser att en urholkning av detta hedersbegrepp blir allt tydligare, främst förstås genom en viss president som fullständigt verkar strunta i värderingen ”hålla sig till sanningen”. Han verkar vräka ur sig det som passar hans agenda och sinnesstämning för tillfället och vad som gagnar honom för stunden. Det förhållningssättet är ett av kännetecknen för en psykopat.

Men lögnen kan komma till oss betydligt närmare, inte minst på sociala medier. Det är förfärligt lätt att göra om sanningen till något helt annat där när man inte ens behöver ha någon i närheten som kan avslöja mig genom mitt tonfall eller brist på sammanhang. Vi har fått höra om unga kvinnor som slutar gå till skolan för att kamrater med dunkla syften påstår i sociala medier att de utfört sexuella tjänster till någon med livfull fantasi.

Lögner kan också bli starka genom att de förs vidare genom vanligt skvaller. Om sådant som man säger sig ha hört om någon och därför är en sanning. Det kan ge en medmänniska en skada som är svår att reparera. Det är vi många som har fått uppleva vara sig utsatt för.

Det finns förstås olika sorters lögner. Vita lögner som vi säger för att inte göra någon ledsen. ”Visst är det en snygg jacka.” Och lögner som dras för att passa våra intressen och syften. ”Det har jag aldrig sagt”. Värst är de lögner som är avsedda att skada andra. ”Han gjorde så här”, ”Obama har låtit avlyssna min telefon”.

Vi har också lögner av olika kaliber. Illa berörd blir jag när förtroendevalda i demokratiska organisationer förvanskar/förvränger/undanhåller sanningen för sin egen makts skull. Sådant får vi uppleva från förtroendevalda i demokratins olika rum och nivåer. Känner att jag vill skrika: ”Du är vald i förtroende! Visa att du har heder!”.

Trump må vara framgångsrik för tillfället, men jag ber för att hans stil inte ska bli en förebild för ung och gammal, hög som låg. Om många skulle ta efter honom skulle det vara en katastrof för våra möjligheter att leva gott tillsammans. Tilliten bygger gemenskap. Jesus säger i Johannesevangeliet: ”Sanningen skall göra er fri.”. En tidlös insikt! Lögnen förkväver, vet man med sig att man levererat en lögn så måste man hela tiden skapa nya lögner och förvanskningar för att få lögnerna att passa ihop. Man måste tänka efter vad man säger, kan inte vara spontan. Man måste förtrycka det som inte passar in i det jag påstått. Lögnen ger skam, sanningen ger stolt glädje.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Kort och gott vårsolens värmande sken.

Sämst just nu: Ingen simhall i Hällefors.

Per Schmidt  
Kyrkoherde i Svenska kyrkan i Hällefors Hjulsjö.