Krönika. .

2017-02-12 05:49

Låt inte girigheten döda bandyn

Det ska vara mössor, halsdukar och bandy-portföljer!

I helgen som gick blev Sverige världsmästare i bandy på hemmaplan i Sandviken. Det var ju roligt så klart men denna turnering, som en inhyrd, och förmodligen svindyr pr/evenemangsexpert skulle göra till tidernas bandyfest var ju inget annat än ett publikt praktfiasko. Bandyfolket muttrade om för dyra biljetter och med all respekt för bandyfästet Sandviken så är ju inte den gamla bruksorten världens centralpunkt direkt. Att inte ens 3 000 personer ser världens två bästa bandylag spela en högdramatisk VM-final är ju bara pinsamt. En vacker gammal arbetarsport som bandy är värd ett mycket bättre arrangemang än denna upplaga av VM. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jag tycker att bandy ska spelas utomhus, behålla sin skönhet där snabbskrinnande spelare behärskar spelet oavsett väder och vind. Det ska vara mössor, halsdukar och bandyportföljer! Som en sorts motsats till all den plastiga nöjesindustri som både fotboll och ishockey har förvandlats till. Bandyfolket brukar högljutt skryta med att bandy minsann är kultur, se då till att bevara den kulturen i stället för att tro att ni är en sport som är större än vad den i själva verket är.

Sedan har vi ju den sportsliga delen av detta VM också. Sverige vinner sin kvartsfinal mot Tyskland med 34–6 (!) trettiofyra–sex! Man vinner sedan semifinalen med 17–1 mot turneringens överraskning Norge. Alltså, sammanlagt 51–7 på de två slutspelmatcher som ledde fram till finalen mot Ryssland. Ingen direkt snygg reklam för en sport som skriker efter att få OS-status. Och gruppspelet ska vi inte ens tala om, bisarra reslutat. Man kan ju inte låta exempelvis Tyskland, som nyss börjat spela bandy, gå till kvartsfinal för att de råkat ta en enda poäng mot Vitryssland i gruppspelet! Det räcker nturligtvis med semifinaler, bronsmatch och final i bandy där två lag är riktigt bra (Sverige och Ryssland), ett lag är sådär (Finland) och resten, till exempel Tyskland, är lag som är så dåliga att en gammal rysk mästare från 1977 (ja, ni läste rätt, nittonhundrasjuttiosju!) på 60 år, bosatt i Tyskland platsar i ett VM-lag.

Nä, bandyfolket får nog tänka om både när det gäller arrangemang och det sportsliga upplägget. Bevara kulturen, låt inte girigheten döda den fina sport som bandy är, den är redan halvdöd, så sluta att tro att ni ska tjäna miljoners miljoner på ett VM. Det lär aldrig ske.

Några som dock vet hur ett arrangemang ska anordnas är National Football League i Nordamerika. Jag är inget fan av amerikansk fotboll men en gång om året tittar jag och det är ju så klart när det vankas Super Bowl, finalernas final. Det är ju ett spektakel som jag inte kan låta bli att titta på eftersom amerikanerna brassar på med allt de har och lite till. Pausnumret, i år med Lady Gaga, verkar numera nästan större än själva finalen.

I årets final ryckte Atlanta Falcons till sig en till synes ointaglig ledning med 25 poäng innan New England Patriots på ett mirakulöst vis hämtade in hela försprånget och för första gången någonsin gick en Super Bowl till förlängning. Patriots vann efter förlängning och det hela var som ett amerikanskt idrottsfilmmanus med extra allt. 

Fascinerande!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Alpina VM, skidskytte-VM och skid-VM avgörs nu I februari. Plötsligt tycker jag inte att det är för mycket sport på tv igen.

Sämst just nu: Att Donald Trump äter sig ända in på sportsidorna