Krönika. .

2016-12-25 05:11

Juluppror – kravet om en mer human migrations­politik

Jag tycker att vi ska ge mer resurser till skyddsbehovet för fler än att ge färre ett nytt hemland.

Kyrkornas ledare i Sverige har gjort ett julupprop och kräver om en mer human migrationspolitik. De har förskräckts över de människoöden som vi alla hört talas om, och den hårdföra behandling de hjälpsökande möts av från myndigheter, och den styrning myndigheterna har fått från politiskt håll. Alla inser vi att det inte finns någon enkel lösning för politikerna som alla blir nöjda med. Men jag tycker att vi ska ge mer resurser till skyddsbehovet för fler än att ge färre ett nytt hemland.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Jag döpte en ung man som hade bestämt sig för att han vill gå in i den kristna tron. Med sig hade han en kamrat som har kommit till vårt land på flykt från en av världens krigszoner. Kamraten hade lyssnat på dopritualens ord med löftena om att Gud alltid ska hålla oss i sin hand. Så efter dopet kom han till mig och ville fråga ”kommer man till himlen om man är döpt, oavsett hur mycket ont man än gjort?” I samtalet förstod jag att han hade sett mycket ond död, och att han såg framför sig de som hade utfört den. Skulle de få en plats i himlen? Jag svarar honom att det är min tro att Gud ger oss en plats i himlen oavsett vad vi gjort i livet, men att det är inte är utan konsekvenser. Först måste den som gjort ont inse vad den gjort och ångra det onda. Och jag tänker att denna process inte är lätt, i medeltiden kallades den för skärselden, den renande elden. Kamraten lyssnade på mig, men såg lite undrande ut. Kanske såg han framför sig män med glödande ögon och knivar i händerna, och undrar om han ska möta dem i himlen? För honom är rättvisa viktig, och jag frågade mig om han tror på min bild om att rättvisa ska ske?

Och detta väcker frågan inom mig om hur man gör det rätta, om än i mitt mindre perspektiv.  Som att ge en slant till tiggarna som sitter utanför affären eller ej. Ge för att jag känner medkänsla, eller avstå för att förståsigpåarna säger att det är kontraproduktivt och leder till ett ovärdigt liv för de som tigger. Hur ska jag göra, ge en slant eller ej, vad är ont och gott?

Men det som är kärnfrågan är; att vilja väl. En av de stora filosoferna, Kant, utryckte det som ”kan du låta dina val och handlingar bli regler för alla människor?” Något att fundera på i julens tid då tomten kommer till oss för att ge oss mer eller mindre välförtjänta gåvor. Och att vi får minnas jesusbarnet som föds till en flykting med dödshotet hängande över sig från kung Herodes. Som kom till världen med uppgiften från Gud, enligt den kristna Bibeln, att göra världen till en bättre värld.

Så vill jag önska dig en riktigt fin jul, och vill uppmana dig att ge dig själv en julklapp som betyder något för någon annan. Bry dig!

En stor julkram från mig till dig.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Kanske blir det en vit jul!

Sämst just nu: Trump är på väg mot presidentämbetet.

Per Schmidt 
Kyrkoherde i Svenska kyrkan i Hällefors Hjulsjö