Krönika. Johan "Tuppe" Sandström.

2017-12-06 10:26

Fullmatad sporthelg

Tänk vilken härlig idrottsdag vi har framför oss i ­Hällefors.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lördagen den 9 december är det dukat för en heldag i idrottens tecken då det är både gymnastikuppvisning och ett hett Bergslagsderby i ishockey. Först ut är Hällefors gymnastikförenings duktiga gymnaster som bjuder på årets uppsättning av sin traditionsenliga julshow. Det brukar vara en härlig show där ett stillsamt luciatåg brukar inleda eftermiddagen som sedan går över i en uppvisning där föreningens gymnaster visar upp vad de tränat på under höstterminen. Inte nog med det, när gymnastikföreningen tagit sin julshow i mål är det dags för andra mål bara ett stenkast från sporthallen.

I Mer el arena tar Hällefors IK emot Guldsmedshyttans SK i ett stekhett Bergslagsderby i ishockey. Det är två lag med en lång historia av matcher mot varandra där det brukar märkas och synas att de inte är de godaste vänner där ute på isen. I ett försök att få mera drag runt ishockeymatcherna testar nu Hällefors IK ett nytt grepp genom att lägga en hemmamatch på en lördagseftermiddag klockan 17.00. Dessutom möts de båda rivalerna kvällen före i Guldsmedshyttans ishall, Råsshallen, så det blir en så kallad back to back, precis som de stora pojkarna i NHL och SHL har.

Det är fri entré så det borde bli en härlig ishockeyfest, dessutom är det en så kallad enkronas-match där både privatpersoner och företag har chansen att lägga minst en krona per åskådare som kommer till matchen. Efter matchen multipliceras det totala bidraget med publiksiffran och på så sätt provar Hällefors IK ett nytt grepp för att få in medel till sin verksamhet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Man hör en del gnissel om att dessa två arrangemang går av stapeln under en och samma eftermiddag. Så ser inte jag på saken, jag blir bara glad och positiv över att den lokala idrotten i Hällefors lever upp under en och samma eftermiddag. Gymnastikföreningens julshow börjar klockan 13.30 i Sporthallen och ishockeyderbyt i Mer el arena börjar klockan 17.00 så man hinner med båda två om man nu vill det.

Gymnastikuppvisningen är alltid fullsatt på de stenhårda gamla träbänkarna i Sporthallen, det betyder 400–500 personer och jag tror på en liknande publiksiffra även nere i Mer el arena när det blir dags för nedsläpp. Tänk vilken härlig idrottsdag vi har framför oss i Hällefors, det är bara ett par hundra meter mellan de båda arenorna och på en liten yta i ett litet samhälle kommer det att sjuda av människor i rörelse, det kan ju inte bättre bli!

Från det ena till det andra, #metoo-kampanjen rullar vidare och det tog jag upp i min förra krönika då även idrotten kommit på tapeten i detta gigantiska jordskalv av kränkningar och övergrepp. Sedan dess har det kommit fram än mer läskiga fall inom idrotten och man blir ju bara häpen över hur män beter sig när de tycker att de har makt nog att bete sig hur som helst.

Sen kommer den legendariska Staffan Heimersson ut med en krönika där han tycker att #metoo gått över styr och jämför den med Stalins utrensningar av sina egna partimedlemmar i det gamla Sovjetunionen. Staffan Heimersson har ju gjort fantastiska insatser för journalisitiken, ett livsverk. Men nu börjar det nog bli dags att hålla käften, Staffan.

Bäst & sämst

Bäst just nu: Det lackar mot jul vilket betyder att det snart är ett nytt år, ett år med vinter-OS i februari och fotbolls-VM i juni/juli. Ett fotbolls-VM med Sverige i för första gången sen 2006. 2018 blir ett bra år!

Sämst just nu: Män som inte kan bete sig.