Krönika. Johan "Tuppe" Sandström.

2017-07-04 10:44

Det svenska mästerskapet som gick i de rød-hvides tecken

Det känns som att det är lågsäsong inom idrotten just nu, så jag tänker gå längs memory lane. Då det nyss avslutade U21-EM i fotboll inte gav oss något att hetsa upp oss över så kör vi på fotbolls-EM för A-landslag 1992 som ju avgjordes i Sverige. Jag var uppe på Råsunda då, och såg två matcher i gruppspelet.

Premiären mot Frankrike, där den franske snipern Jean Pierre Papin vinklade in 0-1 innan vi knappt hunnit sätta oss. Sedan kom Sveriges väldigt väl inövade hörnvarianter att betala sig då den svenske mittbacken Janne Eriksson kom som skjuten ur en kanon och stångade in 1-1. Oavgjort var ett bra resultat tyckte vi och drog till Gärdet där efterfester gick av stapeln under detta mästerskap. EM i Sverige var det sista ”lilla” EM där bara åtta lag gick till slutspel (nu är det väl närmare hundra).

Gruppspelsmatch nummer två, som vi också hade biljett till, var mot Danmark. Detta Danmark, som sedan sopade hem hela baletten! Mer om det senare. Sverige vann mot trätobrodern från andra sidan sundet med 1-0 och Tomas Brolin var matchhjälten vi minns.

Det jag minns mest från det målet, är hur mycket öl det regnade från etaget ovanför oss, där danskarna stod. Efter den matchen hade jag och min kompis inga fler biljetter till EM-festen, men vi hade andra biljetter. Mitt i alltihop var vi nämligen på en division 1 match på Söderstadion där Hammarby krossade Spårvägen med 6-3. Senare samma kväll gick vi på Globen, där spelade ett U2 som då var i sin primetime efter att ha släppt ett par obetalbara plattor.

Men så var det ju det där med Danmark. Med bara två veckor till mästerskapet så fick de en friplats, då dåvarande Jugoslavien uteslöts på grund av det då inledda inbördeskriget nere på Balkan. Jugoslavien, som då hade ett av världens bästa landslag, jag tror de hade vunnit hela skiten om de kommit till start.

Vikarien Danmark tog över med bravur må man säga. Det är i dagarna 25 år sedan miraklet på Nya Ullevi inträffade, där danskarna spöade de regerande världsmästarna från Tyskland i finalen. Den största skrällen inom fotbollen någonsin skulle jag vilja säga, danskarnas förbundskapten Rickard Möller Nielsen fick plocka upp John ”Faxe” Jensen och andra spelare på olika semesteröar runt om i Europa, förde dem samman och lyfte en EM-pokal mot skyarna där på Nya Ullevi.

Det finns en mycket fin film om detta mirakel som heter ”Sommaren 92” som har gått på C-more ett tag nu, väldigt sevärd! Sen finns det historier om till exempel Lars Elstrup, som tydligen hade psykiska problem redan under turneringen.

De eskalerade sedan och han har varit med i nån konstig sekt samt varit hemlös under en lång tid. Och Kim Vilfort, som fick åka hem under mästerskapet för att ta hand om sin sjuka lilla dotter som led av leukemi, blev tvingad av sambon att åka tillbaka till Göteborg för att lyfta EM-pokalen.

Det finns många vackra och mörka historier om det legendariska danska landslag som gick från stranden till EM-guld bara sådär.

Bäst just nu:
• Svensk friidrott anfaller hela världen nu, Lovisa Lindh!

Sämst just nu:
• Att Håkan Ericson får lämna fotbollens U21-landslag, han är påtagligt obehaglig för töntarna på förbundet. Heja Håkan!