Krönika. Karin Poppius.

2017-03-12 05:22

Det finns inga goda vapen

Ibland verkar vår civilisation ha trampat ordentligt i klaveret och vi gör allt annat än att stå still.

Donald Trump vill satsa stort på försvaret för att, som han säger, hålla det amerikanska folket trygga. I Sverige diskuteras samtidigt huruvida svenska folket kan vara trygga om vi inte satsar mer på försvaret. De båda ländernas försvarsbudgetar är förvisso knappt jämförbara men de rymmer och döljer samma sak. Möjligheten att döda eller skada en annan människa.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Häromdagen diskuterade Örebro läns regionfullmäktige om vi skulle placera, skattebetalarnas, pengar i vapenindustrin eller inte när finanspolicyn behandlades. Alla var rörande överens om att pengar inte skulle placeras i tobaks-, alkohol- eller porrindustrin men när det gällde vapen gick åsikterna isär. Några partier på högerkanten tyckte att det vore moraliskt riktigt att investera i vapenindustrin. Vapen, menade de, kan vara bra eller dåliga beroende på vem som använder dem. Till exempel används vapen till att försvara demokrati och frihet.

Nu är det ju inte så enkelt att man bara kan välja att placera pengar enbart i produktionen av vapen som används av goda människor. Det finns inte heller någon universell sanning om vad frihet och demokrati är. Vem skulle, om sådan placering var möjlig, avgöra vad som är gott och ont?

Frågan är komplicerad och rymmer flera olika aspekter och medan vi diskuterar den dör människor eller får sina liv förstörda av vapen, tillverkade i svensk och utländsk vapenindustri. Och på sätt och vis gör detta frågan samtidigt mycket enkel. Det finns inget gott med vapen. Vapnets funktion är att döda och skada andra människor. Att ta eller förstöra en annan människas liv kan aldrig vara en god sak. Däremot kan det vara nödvändigt, i försvar, men då är det allt som oftast andra vapen du försvarar dig mot. Människor i min vardag som har levt närmare vapnens verkan och konsekvenser än vad någon människa ska behöva göra säger samma sak. Om någon riktade ett vapen mot dig skulle ett eget vapen kunna rädda ditt liv. Detta verkar också vara kärnan i försvarspolitikens logik. Vi måste rusta upp så att ingen vågar attackera oss! Ibland verkar vår civilisation ha trampat ordentligt i klaveret och vi gör allt annat än att stå still. Självklara saker, som att en annan människas liv är okränkbart har i denna komplicerade gegga förvandlas till en näst intill naiv fantasi. De flesta jag talat med säger samma sak, det bästa vore om alla vapen försvann. Jag håller med! Om jag hade makten och förmågan att omintetgöra all världens vapentillverkning och utplåna alla vapen från jordens yta så skulle jag göra det utan att tveka en sekund. Då skulle ingen längre behöva försvara sig mot vapen, med andra vapen. Tyvärr har varken jag eller någon annan den förmågan. Men jag fick i alla fall vara med en bred majoritet och rösta för en finanspolicy som säger nej till att placera länsbornas pengar i vapenindustrin.

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Vardagen och människorna jag delar den med.

Sämst just nu: Frustrationen över min oförmåga att skilja mellan betydelsebärande konsonantfonem.

Karin Poppius
Karin Poppius 

Karin Poppius undervisar i svenska som andraspråk och gläds över att möta nya perspektiv och erfarenheter.