Krönika. .

2017-01-22 05:43

Att bygga broar

Vi har ett samhälle som har en ambition sen folkhemmets dagar att vara en bro som kan hjälpa oss över svårigheter.

Vi har fått en ny bro i Hällefors! En gångbro över järnvägen för att ingen ska bli påkörd av tåget. Dyr var den, sex miljoner kronor tror jag det var. När jag tog mig en provvandring började jag plötsligt sjunga på Paul Simons låt Like a bridge over troubled water. En bro är något symbolfyllt, att ta sig torrskodd från det den ena sidan till den andra på ett säkert sätt har människor i alla tider lagt ned stor möda på.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Bron har varit rätt omdiskuterad i Hällefors, är det vettigt att lägga alla dessa pengar på en bro som har en begränsad användning har varit frågan? Men det är inte kommunala pengar som bekostat den utan trafikverkets. Och den ger framför allt skolbarnen möjlighet att på ett säkert sätt ta sig till idrottsanläggningarna. Bra investering tycker jag.

Vid brons andra ände möter jag en man som är en av de nyanlända från mellanöstern. Jag har talat med honom vid några tillfällen tidigare, och då har han uttryckt intresse för den kristna tron. Och där vid brons fot säger han till mig att han vill bli kristen, och undrar hur det går till. Han vill lämna det gamla bakom sig och gå in i det nya, han vill vandra över bron förbi de enorma svårigheterna hans liv hittills innehållit av att vara hotad till livet för att han är den han är född till. Bli en del av ett nytt samhälle där han kan leva fullt ut och ge av sig själv. Han vill leva i vårt samhälle och den kultur som präglas av kristna värderingar. Jag säger förstås att jag gärna vill ge honom undervisning kring den kristna tron så att han vet vad han ska säga "ja" till då han möjligen ska bli döpt. Om och när han blir döpt blir han formellt en del av den kristna kyrkan. Och han får manifestera för sig själv att han har antagit ett nytt trossystem, ett nytt sätta att leva, ett nytt sätt att tänka. Att stå på andra sidan bron. Men det är inte alldeles riskfritt, det ses inte med blida ögon av de som han lämnar.

Alla har vi väl känt den längtan att få gå över "bron över de mörka vattnen" (som den svenska översättningen uttrycker det) när livet känns tungt och det känns som att svårigheterna hopar sig. "När du är trött, när du vill fly, och oron viskar att din dag ska aldrig gry" lyder översättningen vidare. Så kan det kännas när jobbet är ifrågasatt, partnern sviker, skulderna hopar sig. Eller vad som ska hända med världen. Donald Trumps tillträde till presidentposten oroar.

Vi har ett samhälle som har en ambition sen folkhemmets dagar att vara en bro som kan hjälpa oss över svårigheter. Ett samhälle som inte finns i alla delar av världen. Ibland kan vi se att samhällets bro har sina sprickor, resursbrister märks här i glesbygdskommunerna både i vägarnas underhåll och omsorgens resurser. Människor jag möter beklagar sig över att de inte får det stöd de ser att de behöver av socialtjänsten eller arbetsförmedlingen. Men trots allt, vi har ett samhälle med god vilja! Och den goda viljan måste vi vara rädda om. Visa att också vi med våra personliga insatser är villiga att vara med och bygga vårt gemensamma samhälle som kan vara en bro över mörka vatten. "Som en bro över mörka vatten ska jag bära dig" fortsätter låten.

Ett namnförslag på bron jag har fått höra är Stairway to heaven – Led Zeppelins låt förstås! Kan vi inte bygga hela trappan så kan vi börja!

Bäst & Sämst

Bäst just nu: Ett spännande år drar igång.

Sämst just nu: Donald Trump.

Per Schmidt 
Kyrkoherde i Svenska kyrkan i Hällefors Hjulsjö