Nyheter.

2017-09-08 06:00
  • I den här övergivna industrifastigheten bodde de människor som enligt polisen har lurats hit.  Bild: Polisen
    I den här övergivna industrifastigheten bodde de människor som enligt polisen har lurats hit. 
  • Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson säger att det är bedrövligt att vi ser på hur ett nytt parallellt samhälle tar form med boendestandard som vi aldrig skulle acceptera om det rörde sig om svenska medborgare.
    Kommunalrådet Ewa-Leena Johansson säger att det är bedrövligt att vi ser på hur ett nytt parallellt samhälle tar form med boendestandard som vi aldrig skulle acceptera om det rörde sig om svenska medborgare.
  • Stefan Toll.
    Stefan Toll.

Vill ha statlig hjälp till Mossgruvan

Invånarna i Mossgruvan har länge velat att kommunen ska göra någonting åt problemen med EU-migranter i byn. Men kommunalrådet vill i stället att staten griper in.

”Sverige och EU ger ju pengar till exempelvis Bulgarien för att de ska genomföra förbättringar för sina marginaliserade grupper. Staten kan även betala hemresor för utlänningar så att de kan resa hem, det kan vi i kommunen inte göra”, säger Ewa-Leena Johansson.

 

I samband med den pågående utredningen om människohandel som ETC Bergslagen tidigare har skrivit om tog polisen bilder från tillslaget i Mossgruvan.

– Det är ju vedervärdiga bilder ifrån den misstänkta människohandeln i den nedlagda industrifastigheten där tiggare fick bo efter att de lurats hit till Sverige, säger Ewa-Leena Johansson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Privata fastighetsägare som hyr ut lägenheter och hus kan vi som kommun  inte göra någonting åt. Men det är ju bedrövligt att när vi lyckats få bort det gamla Lortsverige, stillatigande ser på hur ett nytt parallellt samhälle tar form med boendestandard som vi aldrig skulle acceptera om det rörde sig om svenska medborgare. Det kan ju bo 20 till 25 personer i en tvåa, fortsätter hon.

Samverkan bäst enligt polisen

Ewa–Leena Johansson menar att det inte är kommunens sak att ta tag i problemen med trångboddhet i olämpliga lägenheter och hus, att olagliga bilar kör omkring och omfattande nedskräpning. Det ska i stället polisen och Samhällsbyggnadsförvaltningen i Bergslagen åtgärda.

– Vi har ju inget ansvar för utländska medborgare annat än att socialtjänsten kan genomföra akuta omhändertaganden om barn far väldigt illa. Det var nära att det skedde en gång men då valde familjen att flytta tillbaka till sitt hemland, säger hon.

Stefan Toll, kommunpolis i Lindesberg med ansvar Ljusnarsbergs kommun, hävdar att bästa sättet att göra något åt situationen är att flera myndigheter samverkar som polisen, Kronofogden, Skatteverket, Samhällsbyggnadsförvaltningen i Bergslagen och även Ljusnarsbergs kommun.

Kan stoppa vattentillförseln

Han menar att polisen har varit verksam i Mossgruvan i flera år men att det bara är genom samverkan som problemen effektivt kan bekämpas.

– Tillsammans kan vi stoppa bilar som körs olagligt, se till att el som tjuvkopplas blir åtgärdat, stoppa vattentillförseln till fastigheter som inte betalar VA, sluta hämta sopor och bötfälla ned­skräpare, säger han.

– Mossgruvans invånare kan se fram emot ett kraftfullt resultat nu när vi myndigheter samverkar fullt ut, fortsätter Stefan Toll.