Reportage.

2017-03-21 08:01
  • Bild: Thomas Lovelock
  • I morgon, lördag, berättar simmaren Mikael Fredriksson hur alla kan kämpa för att nå sina mål i arbetslivet eller inom idrotten. Bild: Privat
    I morgon, lördag, berättar simmaren Mikael Fredriksson hur alla kan kämpa för att nå sina mål i arbetslivet eller inom idrotten.

Världsrekordhållare inspirerar andra att nå sina drömmar

Han innehar ett flertal världsrekord och representerade Sverige i Paralympics i både London 2012 och i Rio 2016. Imorgon lördag, på församlingshemmet i Hällefors, berättar simmaren Mikael Fredriksson om hur han har nått dit.

"Det är en inspirationsföreläsning om att alla kan kämpa för att nå sina mål i arbetslivet eller inom idrotten", säger Mikael Fredriksson.

Att det skulle bli simning för den nu 27-åriga paralympiern stod klart när han för 18 år sedan fick ett erbjudande från klubben Örebro simallians. Mikael Fredriksson föddes med Arthrogrypos vilket medför att vissa leder och muskler inte utvecklas fullt ut.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Jag höll på med habilitetsträning när erbjudandet från Örebro simallians kom och det klickade från första dagen. Det tog inte lång tid innan jag bestämde mig för att se hur långt jag kunde gå inom simningen, så det har blivit många träningspass sedan dess.

Och långt har det burit i bassängen. Men även om han tillhör världseliten så finns det ingen möjlighet att leva på simningen.

– Jag arbetar halvtid som regionchef för ett assistansbolag i Göteborg dit jag har flyttat från Lindesberg där jag är född och uppvuxen. Dessutom åker jag runt och föreläser förutom att jag tränar simning.

Beredd att låta det ta tid

Sedan 2005 har Mikael Fredriksson simmat i svenska landslaget i handikappsimning i samtliga fyra discipliner, det vill säga frisim, bröstsim, fjärilssim och ryggsim. Och det är erfarenheter från att nå målen att vara med om EM, VM och Paralympics som föreläsningen klockan 15.00 i morgon bland annat handlar om. 

– Det gäller att vara beredd på att låta det ta tid att nå sina mål och inte ge upp vid första motgång. Motgångar är en del av processen oavsett om det handlar om idrott eller arbetsliv. Har man haft en skitdag på träningen eller jobbet, åk hem och ladda batterierna för att ge järnet dagen efter. Det fina med livet är att man får en ny chans dagen efter.

"Få föds med silversked i munnen"

Mer konkret sätter Mikael Fredriksson upp tidsmål inför ett mästerskap. Det gäller att räkna ut vad som krävs för att få medalj och sedan lägga upp träningen för att nå den tiden och att vara på topp när mästerskapet avgörs. 

– Jag går upp varje morgon och ser till att få jobbet gjort på plats. Om träningen inte fungerar, utan det är uppförsbacke och motvind, gäller det att övertala sig själv att det är värt det för att nå målet att ta medalj.

– När jag sedan står på startpallen ser jag bara min egen bana och bryr mig inte om vad konkurrenterna gör för det kan jag inte påverka. Mitt mål är alltid att vara snabbare än jag någonsin har varit på distansen och så hoppas jag att det räcker för att ta medalj.

Mikael Fredriksson betonar att det handlar om hårt arbete.

– Det är få som föds med en silversked i munnen och det finns egentligen ingenting som tyder på att talang räcker för att nå långt. Däremot är det en slags talang att göra det man tycker är roligt och är det roligt blir det också lättare att nå resultat.

Berättar om både framgång och motgång

Sedan flytten till Mölnlycke utanför Göteborg har Mikael Fredriksson bytt klubb från Örebro simallians till Göteborg sim. Närmast gäller VM i Mexico City som går av stapeln i augusti. 

– I Hällefors ska jag berätta min egen historia både i framgång och i motgång. Jag vill inspirera andra att få energi att kämpa för att nå det de vill. Även om det är jobbigt, när man står där på pallen är det värt det, säger Mikael Fredriksson.