Reportage.

2017-04-18 09:24
 • Den 19 stämmor starka kören À travers chants bjöd på ­blandad kompott i Hjulsjö kyrka. Bild: Rolf Larsson
  Den 19 stämmor starka kören À travers chants bjöd på ­blandad kompott i Hjulsjö kyrka.
 • Mirja Tovanen. Bild: Rolf Larsson
  Mirja Tovanen.
 • Inga-Lena Persson. Bild: Rolf Larsson
  Inga-Lena Persson.
 • Göte Gustavsson. Bild: Rolf Larsson
  Göte Gustavsson.
 • Björn Skepper. Bild: Rolf Larsson
  Björn Skepper.
 • Kjell Olsson Bild: Rolf Larsson
  Kjell Olsson

À travers chants klanger  fyllde Hjulsjö kyrka

Sophie Lamaison har varit körledare för À travers chants i 20 år och i lördags fick besökarna i Hjulsjö kyrka höra tolkningar av från så vitt skilda genrer som hovmusik från franskt 1600-tal till spirituals och filmmusik.

”I vanliga fall har vi med oss musiker i kören men den här gången kunde de inte följa med så det blev en konsert a cappella”, säger Sophie Lamaison.

Att sjunga a cappella är italienska och betyder som i kyrkan och kommer ifrån den tiden när alla instrument förutom orgel var förbjudna i kyrkan. Men det var på medeltiden och fransmännens framträdande i Hjulsjö kännetecknades av allt annat än inskränkningar och dysterhet. Namnet À travers chants betyder ungefär genom sång på svenska. Sophie Lamaison är utbildad musiklärare på Sorbonne universitetet i Paris och startade kören i förorten Leudeuville när hon arbetade som lärarinna där.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Från början var vi bara sju stycken men i dag är vi 19 sångare plus några musiker som spelar piano, gitarr, trummor och till och med säckpipa, säger Sophie Lamaison.

Att en kör från Paris med sina över tio miljoner invånare hamnar i Hjulsjö med under hundra förklaras av Sophie Lamaisons speciella förkärlek till Sverige.

– Jag var här för första gången 1992 och blev genast betagen av svenskarna och den svenska naturen. Arton år senare köpte jag ett hus vid Gränbäcken så numera besöker jag Bergslagen varje år och mina körmedlemmar har fått höra så mycket om trakten att jag till slut beslutade mig för att bjuda med dem så att de får uppleva den med egna ögon, säger hon.

Naturnära läge

Huset vid Gränbäcken saknar rinnande vatten och elektricitet. Det är väldigt exotiskt när vänner från Frankrike besöker henne där.

– Men den omgivande naturen är det som brukar göra ännu större intryck än bristen på moderniteter. En gång gick jag och sonen till en god vän på skogspromenad vid stugan när jag pekade på ett djur som plötsligt syntes i skogen. Titta, vilken stor hund, sade jag. Sonen som är väldigt naturintresserad och kunnig svarade att det är inte var en hund, det var en varg, säger Sophie Lamaison och skrattar.

Och det är klart att sådana historier väcker nyfikenhet bland hennes franska bekanta. Stugan vid Gränbäcken är liten så den 19 personer starka kören har bott på vandrarhemmet i Mårtensbo. De har förutom att repetera åkt runt i trakten och bland annat testat lokala specialiteter.

– Vi har till exempel smakat på vinet som görs av björksav i Grythyttan. Det är långt från franska viner men ändå gott. Jag tycker om vitt vin som inte är så alkoholstarkt, säger Sophie Lamaison.

Uppmärksammade terrordådet

Förutom att vara i Bergslagen besökte kören Stockholm under den vecka som den var här.

– Det var på torsdagen och så klart överöstes vi med sms med frågor och oroliga telefonsamtal från anhöriga när terrordådet inträffade. Vi från Paris har ju tyvärr egna erfarenheter av terrorns fasor men vi kunde lugna alla anhöriga och vänner att vi redan hade lämnat Stockholm när även Sveriges huvudstad blev drabbat av ett terrordåd.

Även under konserten i Hjulsjö kyrka uppmärksammades dådet. Bland annat avslutades den med att spriritualen Amazing grace sjöngs två gånger. Det är en sång som ofta sjungs för att ingjuta hopp när tillvaron kan kännas mörk och dyster.

Läs vidare på nästa sida: Enkät