Reportage.

2016-12-27 11:05
  • Den gamla lanthandeln i Bredsjö har förvandlats till ramaffär och reklambyrå.  Bild: Rolf Larsson
    Den gamla lanthandeln i Bredsjö har förvandlats till ramaffär och reklambyrå.
  • Josefin Hall med dottern Belle var bland mingelgästerna under invigningskvällen. Bild: Rolf Larsson
    Josefin Hall med dottern Belle var bland mingelgästerna under invigningskvällen.
  • Ylva Lindberg och Ulf Nyzell under invigningen. Bild: Rolf Larsson
    Ylva Lindberg och Ulf Nyzell under invigningen.

Tavlor till O’Learys restauranger över hela världen görs i Bredsjö

I förra veckan var det premiär för en ny affär i Bredsjö vilket inte hör till vanligheterna. Ännu mer oväntat var nog att det är en ramaffär och reklambyrå som satsar i byn med runt 70 bofasta invånare. 

"Jag har alltid varit galen i bilder och särskilt på gamla ikoner som Humphrey Bogart och James Dean. I min dator har jag till exempel omkring 40 000 bilder på Marilyn Monroe", säger Ulf Nyzell, grundare och vd för Tavelmannen.

Han driver tillsammans med sin sambo Ylva Lindberg företaget Tavelmannen i Bredsjö. De ramar in som vilken ramaffär som helst men gör också reklambyråarbeten som skyltar och broschyrer, och trycker bildtapeter och lokalhistoriska kartor. Men ryggraden i verksamheten är tavlor för restaurangkedjan O’Learys, vars koncept är att ha väggarna fulla med bilder på sportpersonligheter från staden Boston. O’Learys startade i Göteborg 1988 och finns i dag i nio europeiska länder och i övriga världen från Kina och Vietnam till Singapore och Förenade Arabemiraten.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Vi visste att ägaren ville ha laget Celtic på väggarna och gjorde tavlor med Celtic FC på och visade honom. Men det är ju ett skotskt fotbollslag och han ville ha bilder på Boston Celtics vilket är ett amerikanskt basketlag, säger Ulf Nyzell.

– Det var ingen lysande start men vi lärde oss vad han ville ha och det har ju gått bra, säger Ylva Lindberg.

Köpte upp serietidningar

På 1970-talet bodde de i Stockholm och Ulf cyklade runt och köpte upp gamla serietidningar för 10 öre styck. Det visade sig att folk hade garderoberna fulla av seriemagasin.

– Redan på den tiden kunde man få bra betalt för rariteter som de första utgåvorna av Kalle Anka. På 1970-talet var det inte längre tillbaka än drygt 20 år sedan de första Kalle Anka-tidningarna gavs ut i Sverige och folk i 40-årsåldern hade sparat dem och andra gamla serietidningar från sin barndom, säger Ulf Nyzell.

Olika verksamheter

De flyttade till Bustorpet mellan Bredsjö och Björksjön 1994 och köpte för några år sedan loss smedjan, det så kallade välfärdshuset och den gamla affären från Bredsjö herrgårdar. I välfärdshuset ligger tavelfabriken, i den före detta lanthandeln finns nu ramaffär och reklambyrå och i den gamla smedjan ska det bli snickeri.

– Vi har monterat en såg utanför så att vi kan såga eget timmer från skog vi äger. Förutom snickeri går det att ha pubkvällar i lokalerna. Vi får se vad det blir, säger Ulf Nyzell.

– Tavelmannen har i dag fyra anställda förutom oss båda. Dessutom gör två personer från asylboendet på Bredsjö herrgårdar praktik hos oss, säger Ylva Lindberg.

En annan verksamhet som planeras att starta 2017 är lamatrekking i Berglagsskogarna. Tanken är att turister ska guidas runt i naturen och att packningen bärs av lamor. 

– Tre lamor som köptes in tidigare i år har vi döpt till Gerry Cheevers, Larry Bird och Tom Brady. Det är alla namn på idrottslegendarer från Boston vilket ju passar bra med tanke på vår koppling till O’Learys, säger Ylva Lindberg.

Läs vidare på nästa sida: Enkät