Reportage.

2017-05-02 06:06
  • Ann Fernholm har skrivit boken Ett sötare blod som varnar för följderna av en alltmer stigande sockerkonsumtion. På bilden: Ann Fernholm visade att även Linné varnade för faran med socker redan på 1700-talet.  Bild: Rolf Larsson
    Ann Fernholm har skrivit boken Ett sötare blod som varnar för följderna av en alltmer stigande sockerkonsumtion. På bilden: Ann Fernholm visade att även Linné varnade för faran med socker redan på 1700-talet.
  • Coca-Cola och andra läsktillverkare satsar enorma belopp på reklam. Bild: Jim Cole/AP/TT
    Coca-Cola och andra läsktillverkare satsar enorma belopp på reklam.

Svenskarnas allt sötare blod fara för folkhälsan

Förra veckan varnade Folkhälsoinstitutet för att hälften av Sveriges befolkning lider av fetma eller övervikt med risker för folkhälsan. För forskaren, journalisten och författaren Ann Fernholm är det ingen överraskning.

”Rubbade blodfetter, typ 2-diabetes, högt blodtryck, demens och olika typer av cancer. Allt är följder av fetmaepidemin och en hög sockerkonsumtion är en orsak till fetma”, säger hon.

Ann Fernholm hade två välbesökta föreläsningar om socker och kolhydrater på församlingshemmet i Lindesberg förra veckan. Hon doktorerade i biokemi och beslutade sig för att bli journalist när hon upptäckte hur dåligt forskarkåren granskas av journalister.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Forskare är ofta sponsrade av industrin. Ta till exempel det att företag som Pågens och Oatly bekostar diabetesforskning i Lund. De forskarna kommer knappast att komma fram till att bröd eller spannmål är skadligt för diabetiker.

Hon förklarar att kolhydrater i spannmålsprodukter bryts ner till glukos, en form av socker, i kroppen vilket höjer blodsockret hos diabetiker. Men betydligt farligare än brödet är det vita sockret. Ann Fernholm har skrift boken Ett sötare blod om hälsoeffekter av ett sekel med socker.

– En liter Coca-Cola innehåller 34 bitar socker. Enligt världshälsoorganisationen WHO bör en vuxen helst inte äta mer än åtta–nio bitar per dag och ett femårigt barn sex bitar per dag. Coca-Cola och andra läsktillverkare satsar enorma belopp för att få oss att dricka deras sötade drycker. 

Ansågs vara idealiskt livsmedel

Det hela påminner enligt henne om när tobaksindustrin satsade miljarder på reklam och på att förneka rökningens skadliga följder. Att sockerkonsumtionen har tiofaldigats -sedan mitten av 1800-talet beror inte enbart på att företag tjänar pengar på det, utan även svenska myndigheter har varit inblandade.

– Socker ansågs vara ett idealiskt livsmedel. Det möglade inte, gick att använda som konserveringsmedel och smakade gott. Regeringen subventionerades betodlingen på 1930-talet och sockerindustrin satsade på att marknadsföra det som vardagsmat, säger Ann Fernholm när hon visar en bild där ett barn öser socker på gröten med texten ”du vet väl att socker är billigare än gryn” under.

Men det är inte bara det rena vita sockret som vi bör se upp med. Under de senaste årtiondena har livsmedelsindustrin tillsatt glukossirap och fruktossirap i sina produkter vilket ökar sockerintaget. Sammantaget förbrukar vi omkring 43 kilo socker per person och år i Sverige.

”En riktig insulinbomb”

– Allt detta socker, och även snabba kolhydrater från vitt mjöl, pasta och vitt ris, ökar insulinhalten i blodet. Insulin är en tillväxtfaktor som bland annat triggar barns tillväxt. Det kan få barn att komma in i puberteten tidigare och insulin är centralt vid PCOS, när kvinnor får problem med ägglossning. Dessutom kan insulin driva tillväxt av cancerceller, säger Ann Fernholm.

Hon förklarar att kombinationen av socker och kolhydrater är en riktig insulinbomb för kroppen. Insulinet gör att kroppen ställer in sig på att lagra fett i stället för att förbränna det. Det kan vara en av anledningarna till att personer som vill gå ner i vikt med hjälp av lågkalorikost ofta misslyckas när fett byts ut mot socker för smakens skull.

– Vi har också fått rådet att hellre äta socker än fett. Fram till 2005 fick man nyckelhålsmärka glass, bara det var lite fett i den. Fortfarande nyckelhålsmärker Livsmedelverket sötad yoghurt, medan en lika kaloririk fetare yoghurt, utan tillsatt socker, anser de vara onyttig, säger hon.

Boken Ett sötare blod avslutas med en önskan att godis, läsk, bullar och kakor skulle ha en varningstext där det står: ”Socker ger dig hjärtinfarkt, socker gör dig dement, socker eldar på din cancer, socker kan ge ditt barn en för tidig pubertet, socker stör din ägglossning, socker ger dig finnar, socker dödar i förtid”.

Läs vidare på nästa sida: Enkät