Intervju.

2017-12-22 06:00
Johan Eriksson har fullt upp i studion i Bångbro med sitt analoga mixerbord. ”Det blir ett speciellt sound med analog teknik som den digitala inte klarar av att återge”, säger han.   Bild: Rolf Larsson
Johan Eriksson har fullt upp i studion i Bångbro med sitt analoga mixerbord. ”Det blir ett speciellt sound med analog teknik som den digitala inte klarar av att återge”, säger han. 

Studion som ska sätta Kopparberg på musikkartan

Hemvändarsonen Johan Eriksson ser fram emot 2018 och tror att större delen av tiden kommer att tillbringas i den nya musikstudion i Kopparberg.

”Det här är något vi har pratat om länge och nu är det verklighet.”

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Född och uppvuxen i Kopparberg, men lämnade orten i samband med gymnasiestudierna i Stockholm med inriktning musik. Sedan har flyttlasset även hunnit gå till Sundsvall innan han bestämde sig för att flytta hem igen. Att det blev musikstudier på gymnasiet var inte oväntat, han har det i blodet och musiken har alltid varit en självklar del i hela hans liv.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Pappa Leif spelade i dansband när vi syskon var små, så det har alltid varit något självklart med musik, säger Johan Eriksson.

Han har två äldre bröder och en tvillingsyster och det är tillsammans med bröderna Mats och Robin och kompisen Karl-Ola Kjellholm som han utgör en fjärdedel av bandet The Band of Brothers.

– Vi startade bandet 2012 och det är det vi livnär oss på när vi bland annat gör spelningar på företagsevent, klubbar och after ski i Åre. Vi spelar också tillsammans med en del andra artister, bland annat Martin Almgren och Mikael Rickfors. Under året som gått har vi haft säkert 150 gig och det har gått fruktansvärt bra.

Det är både det gemensamma bandet, soloprojekt och inhopp med andra artister som gjort att han ibland legat ute på vägarna i flera veckor i sträck i både Sverige och Finland.

– Det är tur att det är så himla roligt, musiken är mitt liv. Det här är ju ett intresse som nu har blivit mitt yrke på heltid.

Stor ekonomisk satsning

2017 var ett år med stora investeringar. Bland annat turnébuss, olika musikprylar och den studio som han och brodern Mats har köpt tillsammans under året. Studion ligger i utkanten av Kopparberg och har funnits i snart 20 år. När chansen kom tog de den.

– Vi har varit intresserade i några år och nu när det blev aktuellt med ett köp fanns det ingen tvekan hos oss, det här är något som vi har pratat om länge.

Det här är den största satsningen hittills för dem och större delen av 2018 kommer att handla om att få fart på studioverksamheten.

– Vi kommer att fortsätta med The Band of Brothers för att det är roligt och för att det är där vi drar in pengar, men det blir stort fokus på studion att få hit andra band och våra egna projekt. Det känns verkligen helt fantastiskt.

Inte dansband för Johan

Storebröderna har bandet Degreed tillsammans medan Johan Erikssons egna band heter Ms Annabell, ett band han beskriver som ett äkta rockband.

– Det är med Ms Annabell som jag verkligen vill lyckas. De andra projekten drar in pengar så att jag kan promota mitt egna.

Även om Johan Eriksson och hans syskon växte upp med en dansbandspappa har aldrig den stilen lockat honom, det är rocken som gäller.

– Jag förstår grejen med alla genrer och jag har spelat en del dansband med bland annat Elisa och jag har inget emot det alls. Men det är rock jag älskar allra mest och det märks tydligt om du går på en spelning med Ms Annabell eller The Band of Brothers.

I fem års tid har han kunnat livnära sig helt på musiken och studion blir en pusselbit som har saknats. Att ha en egen fastighet innehållande en stor studio på 150 kvadratmeter beskriver han som fantastiskt.

– Brorsan Mats producerar redan en hel del och det är oerhört dyrt att hyra studiotid i till exempel Stockholm, du får inte mycket för pengarna. Nu ska vi jobba för att få hit folk som då får möjlighet till väldigt mycket för en vettigare peng.

Närheten till Stockholm

Studion är stor och till den hör också en lägenhet där musiker som kommer till Kopparberg har möjlighet att bo under tiden som de hyr studion.

– Visst, Kopparberg kanske kan ses som att det ligger mitt ute i ingenstans, men det är ändå nära Stockholm och vi ser det bara som en fördel att vara här och jobba. Det blir fullt fokus på musiken.

Det kommande året hoppas och tror Johan Eriksson ska bli ett riktigt bra år med mycket musik, både på det personliga planet, men även lokalt och regionalt.

– Jag är gärna med och arrangerar fler spelningar, som till exempel den vi var med och ordnade i Bångbro Folkets hus förra lördagen tillsammans med Mikael Rickfors. Tanken är att vi ska göra fler grejer och i mars kommer även Jan Johansen till Bångbro. Jag tror att bra saker genererar mer bra saker.

Nu vill han se att människor samlas och tar sig ut från sina bostäder när det händer grejer i samhället.

– Om jag kan få folk att öppna ögonen och gå ut så blir det ju så mycket roligare att arrangera, det ger helt enkelt ringar på vattnet. Sedan hoppas jag ju att fler människor börjar arrangera tillställningar, att folk vågar.

Vill arrangera grejer

Att invånarna i Kopparberg med omnejd ser att det faktiskt händer grejer tror Johan Eriksson är superviktigt.

– Annars blir inte folk sugna på att göra saker.

Han pratar om sin egen hemflytt som han tycker är en bra grej.

– Allt måste inte ske i städerna, här är det ju inte alls lika stor konkurrens till exempel. Jag hoppas och tror att det här kommer att förändras. Jag hoppas även att musikbranschen ska vakna till liv i hela Sverige, att det som band ska bli enklare att åka runt och spela. Det är svårt att turnera i Sverige i dag, vi skulle bli lite mer som Tyskland på den fronten.

Under den senaste tiden är det mest house, digitalt, klubb och dj:er som har varit på tapeten menar Johan Eriksson, men det är något som han tror är på väg att förändras.

– Det har inte varit många nya band som har kommit fram i rampljuset på senare tid, det har nästan bara handlat om soloartister. Jag tror däremot att det är på väg tillbaka, sådant där går i vågor. När det väl blir en hype med band då kommer också fler människor att gå på gig. Ett stort problem är att det i dag finns för få spelställen, men jag hoppas att också det kommer att förändras och det tror jag att det gör.

Han drömmer om att få stora namn till Kopparberg, som bland annat det svenska rockbandet The Hellacopters som nyligen har gjort comeback.

– Det vore ju helt insane, så fränt. Rock och blues är genrer som fungerar bra här, det skulle absolut dra folk. Det vore ju helt klart coolt att lyckas med.

Johan Eriksson

Ålder: 26 år i januari.

Familj: Flickvän.

Bor: Kopparberg och på vägarna.

Huvudinstrument: Piano och sång.

Fritid: ”Umgås med vänner, men det blir mycket kring musiken. Jag har börjat trycka kläder och ”stripa” bilar också. Och nu har jag ju ett hus att pyssla med.”

Tips: ”Njut av livet, lev och gör det du känner för. Träffa folk! Gå på en grym spelning!”