Nyheter.

2017-01-06 09:00
Stripa gruvområde är till salu. Rolf Larsson
Stripa gruvområde är till salu.

Stripa Gruva är till salu

Lindesbergs kommunstyrelse har beslutat att säga ja till en försäljning av Stripa gruvområde och det finns en spekulant som vill köpa gruvområdet. Till vem är än så länge oklart.
– I slutet av januari tänker vi berätta vem den hemliga spekulanten är, säger Irja Gustavsson, kommunalråd (S).

Hon hänvisar till sekretess och företagshemligheter eftersom det är det kommunala byggbolaget Falab som äger gruvområdet.

Miljöpartisten Bengt Evertsson är starkt kritisk.
– Det får inte gå till på det här sättet. Det är ett kommunalt byggbolag som i det här fallet äger kulturhistoria. Om gruvan ska säljas så måste det ske genom ett offentligt anbudsförfarande så att fler kan komma in med anbud, säger Bengt Evertsson.

”Vad ska hända med museet?”

Han är än mer kritisk till att Stripa gruva ska säljas än hemlighetsmakeriet kring den eventuella köparen. Främst fruktar han vad som långsiktigt ska hända med det kulturhistoriska området.

– Även om kommunen kan välja köpare nu så kan de nya ägarna i sin tur sälja till vem som helst i nästa steg. Det kommer kommunen inte att ha någon kontroll över. Det kan ju bli till ett företag som förvarar gifttunnor i den övergivna gruvan eller något annat som vi inte vet något om i dag, säger Bengt Evertsson.

– Och vad ska hända med museet som ligger där i dag? Eller småföretagen som finns på området? Jag vet inte, fortsätter han.

Kommunalrådet Irja Gustavsson hänvisar försäljningen till Stripa gruvas dåliga ekonomi och att det måste investeras i området.

– Många byggnader är i dåligt skick och antalet besökare är för lågt. Förra året hade Stripa gruva runt 3 500 besökare och det är för lite. Vi i kommunen har inte musklerna att utveckla området och då är det bättre att någon privat aktör tar över och gör det, säger Irja Gustavsson.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Ingen aning om framtiden

Just att utveckla området är något som ligger Bengt Evertsson varmt om hjärtat. Men då ska kommunen inte frånsäga sig kontrollen över gruvans framtid.

– Det finns stor potential i Stripa. Anrikningsverket är lämnat precis som det var när gruvdriften upphörde på 1970-talet och är fullt av fungerande maskiner som i princip går att köra igång. Där kan Stripa marknadsföra sig, andra nedlagda gruvor som i dag är stora turistmagneter som Falu koppargruva, Sala silvergruva och Pershyttan i Nora är alla från betydligt längre tillbaka i tiden. Stripa kan bli en modern turistgruva.

– Men då ska inte kommunen sälja bort sitt inflytande över framtiden. Visst, vi kan samäga området med privata aktörer men kontrollen ska Lindesbergs kommun inte sälja ut. Om marknaden får styra har vi ingen aning om vad framtiden blir för Stripa gruva, säger Bengt Evertsson.