Nyheter.

2017-02-03 05:41
  • Örebro länsteater i samarbete med Riksteatern sätter upp Shakespeares Stormen i maskin­hallen på Frövifors pappersbruk i morgon. lördag.  Bild: Kicki Nilsson/Icon Photgraphy
    Örebro länsteater i samarbete med Riksteatern sätter upp Shakespeares Stormen i maskin­hallen på Frövifors pappersbruk i morgon. lördag.
  • Bild: Kicki Nilsson/Icon Photgraphy

Stormen på pappersbruket

Örebro länsteater i samarbete med Riksteatern sätter upp Shakespeares Stormen i maskinhallen på Frövifors pappersbruk. 

"Att spela en 400-årig pjäs bland brukets maskiner är en absolut egen upplevelse. Enda chansen att få se detta är i morgon för det händer bara en gång", säger Michael Cocke, regissör.

Han tycker att spelplatsen passar Shakespeares dramatik som hand i handske. Skådespelarna kommer att agera med publiken runt omkring sig.

– Precis som på hans egen teater The Globe kommer vi att omges av publiken. Det blir ingen scen för ensemblen och salong för publiken utan vi får agera mitt bland åskådarna. På Shakespeares tid gällde det för skådespelarna att fånga publikens intresse samtidigt som den åt och drack och gjorde lite allt möjligt. Det ställer krav på skådespeleriet och det ser vi fram emot.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Det är skådespelarna Malin Berg, Mats Jäderlund, Hanna Lekander, Linus Lindman, Aja Rodas och Simon Rodriguez samt musikern Christer Christensson som ska ge allt för fylla maskinhallen med dramatik, sång och musik, under föreställningens två timmar och 20 minuter inklusive paus. Att Shakespeares pjäser har rykte om sig att vara mörka tunga historier håller Michael Cocke inte med om.

– Hans verk är inte tunga och tråkiga, spelas de så är det för att den som har satt upp dem har gjort pjäserna tunga. Tvärtom är hans manus roliga att spela, även om det ryms stora känslor i dem. Stormen har många roliga roller, allt från hertigar och kungar till trollkarlar och naturandar. De lockar fram underbar skådespelarkonst. 

Fortfarande aktuell

Trots att pjäsen är 400 år tycker Michael Cocke att handlingen känns aktuell. 

– Annars skulle vi inte ha satt upp den. Stormen skrevs under en verkligt orolig tid i England och handlar om människor som förlorar precis allt och tvingas leva i främmande miljöer och om hur de reagerar då. Men den är inte nattsvart för den sakens skull utan pjäsen handlar om att människan kan tänka om trots olyckor som drabbar den och så har Stormen inte minst ett lyckligt slut.

Unikt teaterrum

Det är alltså denna historia som binder ihop 1600-talets England med vår egen tid som spelas i Frövifors maskinhall.

– Skådespelarna kommer att komma dit tre timmar innan för att insupa miljön i detta helt unika rum. Vad som händer sedan när de möter publiken i hallen kommer att bli teater i Shakespeares anda, det törs jag lova, säger Michael Cocke. 

Relaterade artiklar