Reportage.

2017-02-21 07:36
Tindra Norgren, Nadja Ström, Erik Gerdtsson, Maja Andersson, Findus Wåström, Jet Siripak och Elliot Martinsson ser alla fram mot en dag i Säfsens skidanläggning. Bild: Rolf Larsson
Tindra Norgren, Nadja Ström, Erik Gerdtsson, Maja Andersson, Findus Wåström, Jet Siripak och Elliot Martinsson ser alla fram mot en dag i Säfsens skidanläggning.

Stipendievinnarna från Kyrkbackskolan åker på skidresa till Säfsen

Föreningen Svensk sportforum delar varje år ut stipendier till skolklasser som vill åka skidor. I år var det 130 klasser som sökte och juryn bestämde sig för 16 vinnare. Bland dessa finns årskurs 8–9 från Kyrkbackskolan.

"I dag åker vi till Säfsens skidanläggning i Dalarna för en dag i slalombackarna", säger Susanne Eklund, svenska- och idrottslärare på skolan.

Det rör sig om sammanlagt 30 elever som har lottats fram ur olika klasser. Hälften av platserna har gått till flickor och hälften till pojkar. Förutom bussresan ingår också liftkort och lån av utrustning i stipendiet. ETC Bergslagen träffade sex skidsugna elever som går i åttan.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag har bara åkt slalom på Klacken här utanför Kopparberg så det blir första gången för mig i en så stor anläggning som den i Säfsen, säger Erik Gerdtsson.

Det var följande motivering som slog an hos juryn. ” Vinteraktiviteter av detta slag uppskattas av elever och det gör verkligen deras dag. Med få möjligheter att komma i väg till fina skidområden finns en önskan om att ta del av ett stipendium och faktiskt få den.” Författaren är idrottsläraren Susanne Eklund som har varit med förut.

 – Vi fick ett liknande skidstipendium för två år sedan, så det är andra gången för mig, säger hon.

Inga nybörjare i backen

Stipendiesumman är på 5 000 kronor vilket täcker kostnaden för bussresan. Men eftersom liftkort och lån av utrustning ingår förutom själva resan så blir det kostnadsfritt för alla 30 elever som lottas att få vara med på resan till backarna i Säfsen.

– Men vi sex är inga nybörjare utan har alla åkt förut och tar med oss egen utrustning, säger Nadja Ström.

– För oss som kan åka ska det bli verkligt kul att komma iväg till en bra backe, säger Maja Andersson.

Perfekt skidväder

De hoppas på bra väder och prognosen pekar på nollgradigt med solsken. Perfekta förhållanden för en dag i backen med andra ord.

– Det verkar bli pampigt, det vill säga coolt, säger Erik Gerdtsson.

– Vi lägger ut bilder på Instagram. Följ hashtaggen #officialvenic så får ni se hur vi har det, hälsar han tillsammans med Tindra Norgren, Nadja Ström, Maja Andersson, Findus Wåström, Jet Siripak och Elliot Martinsson.