Reportage.

2017-09-27 06:00
  • Det gäller att leva som man lär – här passar Greta Hedén på att få fart på kroppen genom ett parti rundpingis med Ahmed Akaraj och Khaled Ramadan. Bild: Rolf Larsson
    Det gäller att leva som man lär – här passar Greta Hedén på att få fart på kroppen genom ett parti rundpingis med Ahmed Akaraj och Khaled Ramadan.
  • Gymnasisterna Ida Andersson och Victoria Marttila arbetar med Philskolans idrottsprojekt och Greta Hidén undrar intresserat hur arbetet fortskrider.  Bild: Rolf Larsson
    Gymnasisterna Ida Andersson och Victoria Marttila arbetar med Philskolans idrottsprojekt och Greta Hidén undrar intresserat hur arbetet fortskrider. 

Sportig rektor gör rörelse till naturlig del av skolan

Som före detta idrottslärare brinner Philskolans i Hällefors nya rektor, Greta Hidén, för fysisk aktivitet under skoldagen.

”Det kan röra sig om enkla saker som att ha kombinera undervisning med promenader eller att klassrummens traditionella skolbänkar ersätts med ståbord så att eleverna inte sitter sig igenom lektionerna”, säger Greta Hidén.

 

Med en mamma som var idrottslärare och en pappa som körde bussen till matcherna när Grythyttans IF:s damlag spelade i division 2, där Greta Hidén och hennes systrar var med i laget, så är det kanske inte så underligt att idrott präglat hennes liv.

– Vi umgicks genom idrotten och det mesta kretsade kring fotbollen så länge jag bodde hemma, säger Greta Hidén.


KOM TILL BOKMASSAN!

ETC och Leopard arrangerar 29 och 30 september Bokmassan (Heden, Göteborg). Massa författare, massa böcker – och inga högerextremister.

Här hittar du all information om evenemanget.


Idrottslärare 1994

Själv blev hon färdig idrottslärare 1994 och arbetade först i Grängesberg och i Ludvika. 2001 kom Greta Hidén till sitt gamla gymnasium, Philskolan, men denna gång som idrottslärare i stället för som elev. På senare år har ETC Bergslagen uppmärksammat hur hon drivit Philskolans idrottsprojekt där elever på skolan fått mäta hur mycket bättre fjärdeklassare blev i matematik av att ha en extra idrottstimme i veckan. Det visade sig att samtliga elever i den klass på Grythytteskolan som var med fick alla rätt på matteprovet som avslutade projektet.

– Forskning visar att rörelse är ett enormt plus för inlärning och jag vill verka för att det ska genomsyra allt i skolan. Då blir nyttan större än om fysisk aktivitet begränsas till att utövas i skolans idrottshall.

– Forskning visar också att fysisk aktivitet innan ett prov gör att resultaten blir bättre, så en snabb promenad eller en joggingtur innan en skrivning är något jag gärna skulle se infördes här på skolan. Det ska givetvis inte överdrivas, eleverna ska inte ta ut sig utan det ska genomföras med måtta, säger Greta Hidén.

Tidigare i år röstade politikerna i Hällefors kommunfullmäktige nej till bygget av en simhall med en rösts övervikt. Ett beslut som Greta Hidén djupt beklagar.

– Att det inte blev någon simhall påverkar skolan jättemycket. För att bli godkänd i ämnet Idrott och hälsa måste eleverna i dag kunna simma 200 meter varav 50 i ryggläge, annars blir de underkända och skolan klarar inte sin måluppfyllelse för elevernas betyg. Utan simhall är det svårt att genomföra en effektiv simundervisning för elever som inte kan simma, förklarar hon.

Philskolans gymnasium har ungefär 140 elever fördelade på sju olika program och utöver dem närmare 200 som går på olika vuxenutbildningar och på SFI. Det relativt låga antalet elever som går på gymnasieprogrammen gör att Greta Hedén gärna ser att fler ungdomar valde att gå på gymnasiet i Hällefors.

– Ett problem är att en del vill bort från samhället och därför väljer att gå på gymnasiet inne i Örebro. Det gäller för oss att övertyga eleverna som slutar på grundskolan här att stanna kvar och inse fördelarna med ett litet gymnasium som Philskolan. Vi är väldigt flexibla och kan möjliggöra individuella lösningar för de flesta av våra elever, säger hon.

– Man kan ju hoppas att min inställning att det ska bli mer rörelse under skoldagen lockar nya elever. Det är aldrig bortkastat att ägna sig åt fysisk aktivitet, förklarar Greta Hidén.