Nyheter.

2017-05-26 05:50
Fabriken i Hällefors kommer att dubblera produktionen av Loka om sista etappen för Spendrups planerade vattenledning får klartecken.  Bild: Spendrups
Fabriken i Hällefors kommer att dubblera produktionen av Loka om sista etappen för Spendrups planerade vattenledning får klartecken.

Spendrups planerar öka produktionen i Hällefors

Vattnet från Loka brunn fraktas till Spendrups fabrik i Hällefors med lastbilar. Nu hoppas Spendrups kunna ersätta transporterna med en vattenledning. Om allt går vägen kan bygget sätta igång till sommaren.

Med en 17, 2 kilometer lång vattenledning från källan i Loka brunn till fabriken i Hällefors hoppas Spendrups kunna öka sin produktion av Loka.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har ambitionen att kunna dubbla produktionen. Från 70 miljoner liter om året till cirka 140 miljoner liter, säger Mårten Lyth, kommunikationsdirektör på Spendrups.

– Som det är nu står vi och stampar, när vi samtidigt har en fin och bra verksamhet i Hällefors som går att utveckla, tillägger han.

Minskat buller

I dagsläget fraktas vattnet från Loka brunn till Hällefors med lastbil. Vattenledningen blir även en miljövinst då det bidrar med minskat buller och även till viss del minskat utsläpp, menar Mårten Lyth.

Upphandlingen har påbörjats och sker i tre etapper. För närvarande pågår arbetet med den sista sträckningen. Vattenledningen går både under mark och i vatten, genom sjön Torrvarpen och utmed länsväg 205. Kostnaderna beräknas till cirka 30 miljoner kronor.

För att undvika onödiga skador på miljön kommer bolaget att använda styrd borrning. Den ökade produktionen innebär sannolikt att fabriken i Hällefors expanderar på sikt, säger Mårten Lyth.

– Om vi får tillstånd för tredje etappen då får vi både titta på hur vi kan göra investeringar i fabriken och hur vi tar hand om detta. Det kan också innebära att vi tittar på fler anställningar.

”Vi bygger fast oss i Hällefors”

Om allt går enligt planerna ska vattenledningen vara klar att använda till årsskiftet. 2018 är också ett jubileumsår för bolaget. Det är då 10 år sedan Spendrups förvärvade Hellefors bryggeri.

– För oss är det ett sätt att visa att vi bygger fast oss i Hällefors. Det är en investering som vi kan räkna hem på 30–årssikt med en livslängd på 50–60 år. Det är också en viktig signal att vi är i Hällefors för att stanna, säger Mårten Lyth.