Nyheter.

2017-11-17 06:00

Slutnotan dyr för flytt till Formens hus

När den politiska majoriteten tog beslutet att göra om Formens hus till Hällefors nya kommunhus lovade kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S) att 9 miljoner kronor skulle utgöra övre gräns för vad som skulle investeras i huset.

”Men nu har vi fått besked att flytten kommer att kosta 17 miljoner kronor”, säger Vänsterpartiets gruppledare Johan Stolpen.

Annahelena Jernberg säger till ETC Bergslagen att hennes löfte om att renoveringen inte skulle kosta mer än de utlovade 9 miljonerna har hållits.

– Pengarna som överskrider dessa budgeterade 9 miljoner är tilläggsbeslut som har tagits i kommunstyrelsen och som bland annat gäller att kommunarkivet flyttas till Formens hus från Kvarntorp i Kumla, diverse inredningsdetaljer och toll att säkerställa handikapptillgängligheten med mera, säger Anna­helena Jernberg.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– En annan fördyrande omständighet är att byggfirman som fick uppdraget gick i konkurs under pågående arbete och att en ny byggfirma fick ta över ombyggnaden, fortsätter hon.

Kommunhuset står tomt

Johan Stolpen är inte alls nöjd med att det nu visar sig att flytten kostar 17 miljoner.

Vänsterpartiet har hela tiden hävdat att kommunen i stället borde satsa på att renovera det gamla kommunhuset och använda Formens hus till någonting annat.

– Det hade kunnat användas till till exempel ungdomshus, företagarhus, föreningshus eller kulturhus. Det genomfördes ju en undersökning av vad hälleforsarna ville att huset skulle användas till och av de 73 inkomna förslagen var det bara ett som föreslog att politikerna skulle flytta in där, säger Johan Stolpen.

– Nu står vi där med ett tomt kommunhus som ingen vet vad det ska användas till och som ändå måste renoveras för ytterligare miljoner innan det tas i bruk. De extra 8 miljonerna till Formens hus måste ju tas någonstans ifrån och skulle i  stället kunna användas till förbättringar i vården, fortsätter han.

Den ursprungliga planen var att flytten skulle vara genomförd förra hösten. Annahelena Jernberg är nöjd med att den försenade flytten nu äntligen ska bli av.

– Nu är det slut på fördyrande kostnader, det blir inga mer tillläggsbeslut och Formens hus kommer att bli inflyttningsklart före jul, säger hon.