Nyheter.

2017-03-10 05:54
Bild: Rolf Larsson

Skyddsstoppet på busstrafiken hävt

Efter återkommande bråk på vissa turer på bussarna 380 och 383 fick skyddsombudet till slut nog. 

"Ett hot mot chauffören var så allvarligt att det ledde till rättegång förra året och det blev skyddstopp på båda linjerna", säger Per Nordin, trafikområdeschef på Söne Trafik som kör bussarna.

Han berättar att det har varit bråk på bussarna som trafikerar linjer mellan centrum, industriområdet och Hagaberg under flera års tid. Polis och väktare har funnits på plats under vissa turer men trots det slutade vanliga resenärer mer eller mindre att åka med, enligt Per Nordin.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi har länge velat få tillstånd att sätta upp kameror i bussarna. Under de tre sista månaderna av 2014 fick vi tillstånd av länsstyrelsen i Örebro att prova och det fungerade bra och det blev lugnare på bussarna. Men efter de tre provmånaderna fick vi montera ner kamerorna och söka om nytt tillstånd och det tog över ett år att få det, säger Per Nordin.

Fyra bussar har fått kamera

Det är fyra bussar som har blivit kamerautrustade. Kamerorna spelar in hela tiden men det är bara polisen som har tillgång till filmerna som lagras på en speciell server. 

– Chauffören har en knapp att trycka på om det börjar bli bråkigt. Då markeras en timmes inspelning på filmfilen så att polisen har lätt att hitta det aktuella avsnittet för att identifiera personer som är inblandade i bråket, säger Per Nordin.

"Oroväckanade"

De nya kameraförsedda bussarna trafikerar linjerna 380 och 383 sedan förra måndagen. 

– Det är också vårt ansvar att det är lugnt på bussarna. Vi har kameraövervakning på busslinjerna i Örebro och det uppskattas av både passagerare och polis eftersom det skapar trygghet, säger Thony Lundberg, trafik- och marknadschef på Länstrafiken Örebro.

Han säger att det över huvud taget är oroväckande att människor som arbetar i uniform ska utsättas för hot i sitt arbete. 

– Vi är med i projektet Människan bakom uniformen som går ut på att informera ungdomar om vad det innebär att utsättas för hot under sitt arbete. Det är ett sätt att försöka bidra till en positiv samhällsutveckling i oroliga tider, säger Thony Lundberg.

"Kameror har en lugnande effekt"

De fyra kameraförsedda bussarna på linjerna 380 och 383 i Lindesberg får köra var som helst på busstursnätet.

– Skulle vi få problem med bråk på andra linjer kan vi sätta in dem där. Kameror har en lugnande effekt, det har varit lugnt på linje 380 och 383 sedan vi fick tillstånd att använda dem där, säger Per Nordin.