Nyheter.

2017-06-30 06:00
  • Landshövding Maria Larsson och kommunalrådet Irja Gustavsson (S) kunde inte annat göra än att hålla med om att det är brist på ­lägenheter för äldre. Bild: Rolf Larsson
    Landshövding Maria Larsson och kommunalrådet Irja Gustavsson (S) kunde inte annat göra än att hålla med om att det är brist på ­lägenheter för äldre.
  • Kerstin Jönsson i Storå vill sälja villan till en yngre familj, men hon hittar inga lägenheter om att flytta till. Bild: Rolf Larsson
    Kerstin Jönsson i Storå vill sälja villan till en yngre familj, men hon hittar inga lägenheter om att flytta till.

Skriande brist på lägenheter för seniorer på landsbygden

Kerstin Jönsson i Storå vill flytta från sin villa som har blivit för arbetsam att ta hand om. Men hon vill bo kvar i Storå där hon stortrivs och hade bokat en lägenhet som skulle byggas i centrum.

”Men plötsligt blev det ingenting av det hela för att byggherren sa att det hela blev för dyrt”, säger hon.

 

Kraftsamling Norr heter ett samarbete mellan PRO i Storå, Guldsmedhyttan och Ramsberg och de hade bjudit in politiker och makthavare på en dagstur runt på landsbygden i norra Lindesberg kommun. Snart framkom det att ett av de största problemen är att pensionärer inte har några lägenheter att flytta till när de inte vill bo kvar sina villor. Ett problem som påpekades i Storå, Stråssa och Ramsberg.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi kan inte bygga här ute eftersom marknadsvärdena inte är tillräcklig höga för nyproduktion, säger Irja Gustavsson, kommunalråd i Lindesberg.

Måste skriva ner värdet

Problemet är att priset för ett nybyggt hyreshus är högre än vad det går att sälja för på lokala marknaden om någon skulle vilja köpa det. Även om ett kommunalt bolag som Falab i Lindesberg inte har några planer på sälja så måste de skriva ner värdet på ett nybyggt hus så fort sista spiken är islagen. Annars godkänner inte revisorerna affären, förklarar Irja Gustavsson. 

– Det finns sätt att lösa problemet på. Till exempel kan kommunen kontakta något av de fyra byggherrar som vi på Sveriges kommuner och landsting (SKL) har förhandlat fram för nyproduktion av kombihyreshus med nio till 18 lägenheter i, säger Jan-Ove Östbrink, bostadspolitisk expert på Sveriges kommuner och landsting (SKL).

– Det är minst 25 procent lägre pris på dessa hyreshus än på övriga marknaden, fortsätter han.

Modulbygge i värmland

Kennert Berisson från Kraftsamling norr var inne på samma tanke.

– Jag var på studiebesök på ett nybyggt seniorboende på landsbygden i Värmland. Det var ett modulbygge runt ett torg färdigt för inflyttning, säger han.

Landshövding Maria Larsson tipsade om en hjälp för att få igång byggandet på glesbygden.

– Länsstyrelsen kan ge ett bidrag på max 200 000 kronor per byggnad. Det är kanske inte så mycket för ett helt hyreshus men ett litet tillskott, säger hon.

Ska fortsätta sälja mark

I Ramsberg har kommunen sålt en restaurerad betesmark och naturreservat för att ha råd att bygga i Lindesberg och i Frövi. 

– Det är för att få skatteunderlaget att växa i kommunen. Vi kommer fortsätta att sälja mark och fastigheter under 2018 för att få råd att fortsätta bygga där, säger hon.