Nyheter.

2017-12-01 06:00
Operachefen Sten Niclasson på Skäret vid Ljusnarens strand.  Bild: Andreas Hylthén
Operachefen Sten Niclasson på Skäret vid Ljusnarens strand. 

Opera på Skäret jubilerar med dubbla uppsättningar

Nästa sommar är det 15 år sedan opera på Skäret hade premiär i det gamla virkesmagasinet vid Ljusnarens strand.

”Vårt långsiktiga mål är att spela mer opera för en större publik och nu tar vi det första steget i den riktningen med dubbla uppsättningar 2018”, säger Sten Niclasson som är operachef på Opera på Skäret.

 

Det blir Verdis ”Don Carlo” som spelas nästa sommar parallellt med Donizettis komiska opera ”Kärleksdrycken”. ”Don Carlo” spelas på Stora scenen tolv gånger från 28 juli till 26 augusti. ”Kärleksdrycken” spelas tio gånger på Lilla scenen från 14 juli till 24 augusti. Just nu pågår auditioner, dit 150 sångare från hela världen hittills har anmält sig för att provsjunga för rollerna i ”Don Carlo” och ”Kärleksdrycken”. ETC Bergslagen når Sten Niclasson mitt i provsjungandet.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Just nu håller vi på att besätta de sju rollerna i ”Don Carlo”. Att det är så många som vill sjunga beror nog på att det är riktigt stora ­roller. Är man bas vill man sjunga rollen som Filip åtminstone en gång i sitt liv, säger Sten Niclasson.

Utspelar sig under inkvisitionen

– ”Don Carlo” är en fantastisk historia full av kärlek och politik som utspelar sig under inkvisitionens tid i Spanien. Den kommer att spelas på Stora scenen tolv gånger från 28 juli till 26 augusti nästa år, fortsätter han.

Redan nu står det klart att William Relton från Storbritannien ansvarar för regin i ”Don Carlo” och att Michael Balke från Tyskland blir dirigent. Bägge har tidigare bidragit till kritikerrosade uppsättningar på Opera på Skäret, Relton som regissör i ”Otello” 2014 och Balke som dirigent i ”Den flygande holländaren” 2016, då han ledde Svenska kammarorkestern.

Den andra föreställning ”Kärleksdrycken” har en annan karaktär än ”Don Carlo”.

– Det är en mer lättsam tragikomisk opera, mest komisk när jag tänker efter. Den kommer att spelas tio gånger på Lilla scenen från 14 juli till 24 augusti, säger Sten Niclasson.

– Sedan starten 2004 har Opera på Skäret lockat nästan 100 000 besökare. Inklusive mindre konsertarrangemang innebär nästa sommars program en publikkapacitet på drygt 12 000 personer, fortsätter han.

Bägge operorna spelas på italienska och textas till svenska.