Reportage.

2016-06-14 06:14
 • Helena Hummelgren tränar hunden Kool på att spåra drogen Spice. Apparaten som hon använder i träningen har Lennart Wetterholm uppfunnit. Den eliminerar risken för att hundföraren ska göra fel under inlärningen. Bild: Elisabeth Pettersson
  Helena Hummelgren tränar hunden Kool på att spåra drogen Spice. Apparaten som hon använder i träningen har Lennart Wetterholm uppfunnit. Den eliminerar risken för att hundföraren ska göra fel under inlärningen.
 • Jakob Skogslunds golden retriever Tiger är ett och ett halvt år gammal och redan duktig på att spåra. Bild: Elisabeth Pettersson
  Jakob Skogslunds golden retriever Tiger är ett och ett halvt år gammal och redan duktig på att spåra.
 • Barbro Andersson jobbar som instruktör. Hunden Chilli är en flatcoated retriever. Lennart Wetterholm säger att de tränar olika hundraser eftersom ingen ras är mer lämplig som spårhund än någon annan. Bild: Elisabeth Pettersson
  Barbro Andersson jobbar som instruktör. Hunden Chilli är en flatcoated retriever. Lennart Wetterholm säger att de tränar olika hundraser eftersom ingen ras är mer lämplig som spårhund än någon annan.

Obegränsad användning för hundars luktsinne

Hundar har ett fenomenalt luktsinne. Med rätt träning kan en hund nosa sig fram till allt från minor, lungcancer, bergsmineraler och narkotika eller vatten till spåret av en specifik person på en plats där massor av människor har rört sig.

– Det finns ingen begränsning för hur många olika dofter en hund kan lära sig att känna igen, säger Lennart Wetterholm, grundare av Hundcampus i Hällefors. 

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

Lennart Wetterholm har vigt sitt yrkesliv åt att träna hundar i Sverige och utomlands. Han har bland annat varit chef för Försvarets hundenhet i Kallinge. Men slutade för att öppna eget. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


– Jag ville få en möjlighet att testa nya idéer direkt. Inom statlig verksamhet ska först en utredning tillsättas, så det kan två år att få tillstånd för att testa nya arbetssätt, säger han. 

Ett 40-tal varje år

För drygt tio år sedan öppnade Hundcampus i ett före detta gruvkontor i Hällefors. Det är en stor byggnad som rymmer träningsytor, laboratorium och personalutrymmen samt övernattningsrum. Varje år går ett 40-tal ekipage, alltså hund och hundförare, utbildningar där. Det finns utbildningar både för privata och yrkesverksamma hundförare. 

– Plus alla som kommer tillbaka. För de som har gått en kurs hos oss brukar komma tillbaka för att fortsätta att utbilda sig, säger Lennart Wetterholm.

Hundcampus utbildar även instruktörer, både svenska och utländska. Lennart Wetterholm berättar att de var först i Sverige med att lära hundar id-spårning. Då söker hunden efter doftfragment från en specifik persons fotmolekyler, vilket gör att hunden inte tappar spåret även om flera andra människor har rört sig på samma plats som den eftersökta. 

– Men vi håller på med massor av olika specialsök. 

Cancerprojekt

Just nu deltar Hundcampus exempelvis i ett projekt där hundar lär sig att känna på andedräkten om en patient har lungcancer. Projektet sker i samarbete med Karolinska institutet i Stockholm och sjukhuset i Gävle. 

– Men det finns olika sorters cancer och olika stadier av cancer, så det är många olika dofter för en hund att lära in. 

I ett annat projekt lär sig hundar att lukta sig fram till olika bergsmineraler i ett samarbete med Bergsskolan. Och när ETC Bergslagen hälsar på tränar tre hundar på att lära sig lukten av den syntetiskt framställda drogen Spice. Spice är en speciell utmaning för narkotikahundar, eftersom drogen kan innehålla en mängd olika ämnen. 

"Hundar gör aldrig fel"

Tillverkare av Spice ändrar hela tiden drogens sammansättning, vilket har ställt till det för polis och sjukvård. Sjukvården har svårt att hinna med i utvecklingen och att ta fram nya drogtester för Spicepåverkan i samma takt som drogens innehåll förändras. 

– Att få fram vilka ämnen som finns i Spice är den största utmaningen även för oss. Men att lära hundarna nya dofter går fort. En tränad hund lär sig att söka efter en ny doft på några sekunder, uppger Lennart Wetterholm. 

Han påpekar att hundar aldrig kan göra fel. 

– Om en hund gör ett misstag är det tränarens fel som inte har lärt hunden att göra rätt. Här skäller vi aldrig på hundarna när det blir fel, vi skrattar i stället och gör om övningen så den blir rätt.

Ingen felmarginal

Lennart Wetterholm har uppfunnit en egen träningsapparat som eliminerar risken för att hundförare gör fel när de ska lära en hund en ny doft. Apparaten består av minst fyra muggar. I en av muggarna finns doften som hunden ska söka efter. När hunden hittar rätt doft ramlar en godisbit ned automatiskt. 

– Då kan inte hundförare göra fel och belöna fel doft av misstag, säger han. 

Först är de andra muggarna tomma, men efter hand fylls de med andra distraherande dofter så att hunden lär sig att fokusera på rätt doft. När hundarna har lärt sig rätt doft tränas de även i olika inomhusmiljöer och utomhus. 

– Målet är alltid att sökningen ska bli 100 procent korrekt. 99 procents rätt kan låta bra, men utbildar man exempelvis en minhund är en felmarginal på en procent alldeles för mycket, säger Lennart Wetterholm.