Nyheter.

2017-11-03 07:00
Socialchefen i Ljusnarsbergs kommun, Marie-Louise Fransson-Forsberg, ser vinster för individen och besparingar för kommunen i och med den nya tjänsten.   Bild: Rolf Larsson
Socialchefen i Ljusnarsbergs kommun, Marie-Louise Fransson-Forsberg, ser vinster för individen och besparingar för kommunen i och med den nya tjänsten. 

Nytt stöd för missbrukare

Enligt lagen om vård av missbrukare, LVM, är kommunen skyldig att gripa in när missbruket gått så långt att det finns fara för individens hälsa och liv. Nu inför Ljusnarsbergs kommun boendestöd för missbrukare.

”En plats på ett behandlingshem med LVM-placering kostar 135 000 i månaden och Ljusnarsberg har en hög andel personer med missbruksproblematik i förhållande till folkmängden”, säger Marie-Louise Fransson-Forsberg.

Ett boendestöd går ut på att hjälpa till att få vardagen att fungera för den som har problem att klara det själv. Sedan tidigare finns det möjlighet till boendestöd för funktionsnedsatta i Ljusnarsberg, men nu har även en tjänst inrättats som ska arbeta med boendestöd för missbrukare i kommunen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det kan röra sig om att se till att personen kommer upp på morgonen, får i sig mat och förhindra att hen dricker alkohol, säger Marie-Louise Fransson-Forsberg.

– Allt som kan förhindra en återgång till missbruk är en vinst för individen och en besparing för kommunen, fortsätter hon.

Saknar ofta bostad

Standardlängden på en LVM-placering på behandlingshem är sex månader, vilket kostar 810 000 kronor.

De senaste två åren har Ljusnarsbergs kommun betalat 3,2 miljoner kronor för platser på behandlingshem för LVM-placerade personer.

En annan omständighet som gör att kostnaderna för missbruksvård ibland blir höga är att färdigbehandlade missbrukare ofta saknar bostad och tvingas bo kvar på behandlingshemmet till en kostnad som är omkring tjugo gånger dyrare per månad än hyran för en vanlig lägenhet.

– Därför vore det bra om det fanns kommunala boenden som kunde ta emot färdigbehandlade missbrukare och jag skulle även vilja att kommunen stod för en social lokal så att människor med missbruksproblematik hade någonstans att gå till på dagarna, säger Marie-Louise Fransson-Forsberg.

PRENUMERERA PÅ ETC HELG

Den här artikeln kommer från veckans ETC Helg.
Vill du prenumerera för under 16 kronor numret?
Här kan du teckna en prenumeration.