Nyheter.

2017-09-22 06:00
Hällefors nygamla kommunchef Tommy Henningsson är noga med att särskilja rollen som högsta tjänste­man med den som de folkvalda politikerna har. ”Jag är inte knuten till något speciellt parti”, säger han. Bild: ROLF LARSSON
Hällefors nygamla kommunchef Tommy Henningsson är noga med att särskilja rollen som högsta tjänste­man med den som de folkvalda politikerna har. ”Jag är inte knuten till något speciellt parti”, säger han. Bild: ROLF LARSSON

Ny kommunchef vill hitta ambassadörer

Hällefors har en resa framför sig för att förändras. Det menar kommunens nya kommunchef Tommy Henningsson.

”Vi ska ligga i Sverigetopp när det gäller företagsklimat och hur invånarna ser på den kommunala kärnverksamheten”, säger Tommy Henningsson.

 

Hällefors har en bit kvar innan kommunen placerar sig i Sverigetoppen vad det gäller företagsklimat. Svenskt Näringsliv genomför varje år en undersökning hur bra företagarna tycker att sina hemkommuner sköter sig och 2015 och kom Hällefors allra sist och förra året hamnade kommunen på 287:e plats bland Sveriges 290 kommuner.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Men vid årets ranking som släpps den 26 september är jag säker på att vi har klättrat avsevärt uppåt. Vänta och se. Företagsklimatet är den viktigaste frågan för mig, säger Tommy Henningsson.

Han blev tillförordnad kommun­chef den andra februari i år och tillträder formellt som ordinarie kommunchef den förste oktober. Förordnandet löper över tre år.

– Det finns massor att göra i Hällefors kommun. Bland det viktigaste är att förmå centralorten Hällefors och det starka varumärket Grythyttan att dra åt samma håll. Där kan jag som högsta tjänsteman verka för att en ständig dialog som skapar tillit och förtroende hålls igång.

– Grythyttan med sitt universitet och Hällefors med Ovako Steel som stor privat arbetsgivare är lika viktiga för kommunens framtid, förklarar Tommy Henningsson.

Välkända cykelleder

Bland kommunens övriga tillgångar ser han naturen med de 400 sjöarna och en potential att utveckla besöksnäringen kopplad till Bergslagsnaturen.

– Se på mountainbike-lederna i Hjulsjö. Deras rykte har ju spridit sig ner över Europa.

Förutom företagsamheten är den kommunala kärnverksamheten som skola och vård och omsorg också ett område där Hällefors ska bli bättre.

– Framför allt ser jag det som att kommunen behöver lösa behovet av bättre lokaler både inom skolan och vården och omsorgen. Ett exempel är den nya kemisal som kommer att byggas i Philskolans gymnasium, men vi behöver även bygga ut grundskolan eftersom antalet barn faktiskt ökar, säger Tommy Henningsson.

Vill utveckla samverkan

Även om han är högste tjänsteman i kommunen så är det till syvende och sist politikerna som fattar beslut om vad som ska göras.

– Det stämmer och jag är väldigt noga med att särskilja min roll som tjänsteman med den som de folkvalda politikerna har. Men som chef över den kommunala förvaltningen ska jag verka för att de beslutsunderlag som politikerna behöver ska vara av så god kvalitet som möjligt.

– Vi ska också utveckla vår samverkan med Länsstyrelsen och region Örebro. Det tjänar Hällefors kommun på, förklarar Tommy ­Henningsson.