Nyheter.

2017-04-07 05:58
  • I Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg ska Securitas åka runt och bötfälla den som har parkerat för länge eller står på ”Förbud att parkera”. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT
    I Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg ska Securitas åka runt och bötfälla den som har parkerat för länge eller står på ”Förbud att parkera”.
  • ”Vi tar beslut i fullmäktige i nästa vecka”, säger Ewa-Leena Johansson (S).  Bild: Rolf Larsson
    ”Vi tar beslut i fullmäktige i nästa vecka”, säger Ewa-Leena Johansson (S).
  • ”Hela meningen med förslaget är att det ska bli hårdare kontroll”, säger Johan Stolpen (V). Bild: Rolf Larsson
    ”Hela meningen med förslaget är att det ska bli hårdare kontroll”, säger Johan Stolpen (V).

Nu ska p-syndare bötfällas i de tre kommunerna

Nu ska det bli tuffare för p-syndare i kommunerna i norra länet. I Lindesberg, Hällefors och Ljusnarsberg ska Securitas åka runt och bötfälla den som har parkerat för länge eller står på ”Förbud att parkera”. För den som står på parkeringsplatser för rörelsehindrade utan tillstånd blir böterna 600 kronor.

”Det är inte tillåtet i dag att stå på en handikapparkering men kontrollen har varit så dålig att det finns många som struntar i att platsen är avsedd för dem som har specialtillstånd. Därför höjer vi böterna”, säger Hans-Olof Hake (S), Lindesberg, ordförande i Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen, som sköter parkeringskontrollen.

Ewa-Leena Johansson (S) kommunalråd i Ljusnarsberg och Johan Stolpen gruppledare (V) i Hällefors sitter båda i direktionen på Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Liksom Hans-Olof Hake i Lindesberg upplever de båda att något måste göras åt parkeringsdisciplinen i kommunerna.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi tar beslut i fullmäktige nästa vecka för Ljusnarsbergs del. Det finns ju skäl till att det finns handikapparkering och vi måste värna om dem som är i behov av specialparkering, säger Ewa-Leena Johansson.

– I Hällefors tar vi beslutet i slutet av april. Hela meningen med förslaget är att det ska bli hårdare kontroll så att parkeringsplatser för rörelsehindrade kan användas av dem som de är avsedda för, säger Johan Stolpen.

Nödvändigt enligt politikerna

Speciella parkeringsplatser för rörelsehindrade finns vid större affärer, resecentrum, vårdcentraler, kommunhusen och i Lindesberg vid lasarettet där det finns tolv platser alldeles utanför entrén. Att Securitas nu ska börja patrullera dessa i kommunerna är nödvändigt enligt politikerna.

– Det är kommunen som ska se till att det efterlevs via Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen och vi får anlita vaktbolag så att det inte blir riskfritt att stå på dem utan tillstånd, säger Johan Stolpen.

– Det är ju fri parkering i orterna. Man ska inte ställa bilen på parkeringsplatser för rörelsehindrade och sedan ta bussen till Örebro och ta upp parkeringsplatsen resten av dagen. Handlarna vill dessutom ha cirkulation på parkeringsplatserna, säger Hans-Olof Hake.

”Extra svårt för mig som rörelsehindrad”

Att platserna närmast affären och andra servicefunktioner är vikta för rörelsehindrade är en självklarhet för Jihad Menhem som sitter i ledningen för Förbundet för ett samhälle utan rörelsehinder, DHR. 

– Jag är själv rörelsehindrad och sitter i regionparlamentet i Örebro och för mig är det självklart att mitt specialtillstånd gör att jag kan ta bilen till arbetet utan att behöva anlita färdtjänst eller vara beroende av andra människors välvilja. Speciellt på vintern är det extra svårt för mig som rörelsehindrad att ta mig fram och det vore en katastrof om jag skulle vara tvingad att parkera långt från arbetet eller affären.

– Det är bra att politikerna i de norra kommunerna tar tag i situationen även om jag tycker att det är sorgligt att det ska behövas böter för att folk ska förstå att vi rörelsehindrade behöver platserna bättre än de som kan gå de extra meterna med lätthet, säger Jihad Menhem.

Läs vidare på nästa sida: Enkät

Fakta

Taxan för felparkering ska bli:

– Utebliven parkeringsskiva eller motsvarande i Lindesberg: 200 kronor

– Parkerat för länge eller på ”Förbud att parkera”: 400 kronor

– Parkerat på ”Förbud att stanna” och handikapparkering: 600 kronor

Parkeringstillstånd för rörelsehindrade kan den som är gravt rörelsehindrad med utpräglade gångsvårigheter, det vill säga har svårighet att förflytta sig till och från fordonet inom kortare sträckor än 100 meter från parkeringsplatsen, söka hos Samhällsbyggnadsförbundet Bergslagen. Ansökningsblankett finns på www.bmb.se