Nyheter.

2017-11-10 06:00
 • Vid dörrarna vid utgången från byggnaden förvarades skrot, ved, fordon och livsmedel. Bild: Polisen
  Vid dörrarna vid utgången från byggnaden förvarades skrot, ved, fordon och livsmedel.
 • Denna hink med urin fungerade som toalett. Bild: Polisen
  Denna hink med urin fungerade som toalett.
 • Livsmedel med utgånget datum och i vissa fall plockat ur sopcontainrar förvarades i industribyggnadens bottenvåning. Bild: Polisen
  Livsmedel med utgånget datum och i vissa fall plockat ur sopcontainrar förvarades i industribyggnadens bottenvåning.

Misstänkta för människohandel riskerar fängelse och utvisning

Rättegången mot de två män som har stått åtalade för människohandel vid Örebros tingsrätt avslutades förra tisdagen och dom faller den 21 november.

”Jag menar att de ska dömas till 3,5 års fängelse och utvisning”, säger Jenny Clemedtson vid internationella åklagarkammaren.

Det var när polisen slog till mot en industrifastighet i januari som de båda männen från Bulgarien greps. De båda skall enligt åtalet ha lurat hit tio landsmän med löfte om arbete i Sverige, men när de kom hit blev de i stället tvingade att tigga på olika orter i Bergslagen. De levde under utsatta omständigheter i Bulgarien, utan arbete och vissa var hemlösa, och de hade ingen möjlighet att för egna medel åka tillbaka. Hälften av dem var analfabeter.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


– De båda männen påstod att de hitlurade personerna var skyldiga dem pengar och de skulle tigga in skulden. Varje kväll fick de sedan lämna ifrån sig de pengar de hade lyckats tigga ihop till de båda männen, som låste in pengarna i kassaskåp som dessa män hade nycklar till, säger Jenny Clemedtson.

Mat från containrar

Detta organiserade tiggeri pågick enligt åtalet från i mitten av oktober 2015 tills dess att polisen slog till den 19 januari i år. Tiggarna var inhysta under svåra omständigheter i den nedlagda industrifastigheten i Mossgruvan. I fastigheten var bland annat elkopplingarna hemmagjorda, och maten som tiggarna fick äta var kasserad mat som hade plockats från containrar utanför livsmedelsbutiker.

– En försvårande omständighet är att ett par bland tiggarna hade två små barn med sig, två och sex år gamla, säger Jenny Clemedtson.

Bokförde inkomsterna

Vid polisens tillslag hittade man en anteckningsbok som tillhörde den ena mannen i hans kassaskåp. Där hade han bokfört inkomsterna från tiggeriet.

– Där framgick det att tiggarna lämnat i från sig cirka 152 000 kronor. Den andra mannen lyckades smita iväg när polisen slog till och det är möjligt att han fick med sig egna uppgifter om vad tiggarna inbringat, säger Jenny Clemedtson.

Hon förklarar att den som rekryterar och transporterar ett offer från ett annat land i syfte att här utnyttja offret för visst ändamål, som för att förmå offret att stjäla eller tigga,  kan dömas till människohandel.

– I och med att tiggarna dels blev lurade att komma hit och dels påstods ha en skuld till gärningsmännen så snart de kommit hit och varje kväll måste ge ifrån sig sina pengar har de varit i en situation som innebär nödläge och de båda männen ska enligt min mening dömas för människohandel, säger Jenny Clemedtson.

De båda männens försvarare meddelar att männen nekar till människosmuggling och motsäger sig fängelsestraff och utvisning.