Nyheter.

2017-08-25 06:00
  • Denna hink med urin fungerade som toalett. Bild: Polisen
    Denna hink med urin fungerade som toalett.
  • Vid dörrarna vid utgången från byggnaden förvarades skrot, ved, fordon och livsmedel. Bild: Polisen
    Vid dörrarna vid utgången från byggnaden förvarades skrot, ved, fordon och livsmedel.
  • Livsmedel med utgånget datum och i vissa fall plockade ur sopcontainrar förvarades i industribyggnadens bottenvåning. Bild: Polisen
    Livsmedel med utgånget datum och i vissa fall plockade ur sopcontainrar förvarades i industribyggnadens bottenvåning.
  • Bild: Polisen

Misstänkt människo­handel i Mossgruvan

Två män åtalas vid Örebro tingsrätt för människohandel med bas i Mossgruvan.
”Det rör sig om tio bulgariska medborgare som har blivit lurade och tvingats tigga i Bergslagen”, säger kammaråklagare Isabelle ­Bjursten vid Internationella åklagar­kammaren.

 

Hon förklarar att de båda männen är misstänkta för att ha lovat sina landsmän nere i Bulgarien att de skulle få arbete om de kom till Sverige och att de gärna lånade ut pengar till resan. Men att när de kom fram till Mossgruvan ska de ha fått veta att något arbete inte fanns och att de därför tvingades till tiggeri för att betala sina skulder till de båda männen. Enligt uppgift har de tio bulgariska medborgarna tiggt ihop över 150 000 kronor från oktober 2015 tills dess att polisen grep männen i januari i år.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Det rör sig om organiserat tiggeri. Tiggarna har blivit utkörda till olika orter i Bergslagen och tvingats ge de båda männen pengarna de har lyckats få ihop när de senare hämtats upp för att köras tillbaka till Mossgruvan. Pengarna har sedan låsts in i ett kassaskåp som bara de båda männen har haft nyckel till, säger Isabelle Bjursten.

Tvingades äta förruttnad mat

I Mossgruvan har de tio bulgariska medborgarna varit inhysta i en nedlagd industrifastighet med hemma­gjorda elkopplingar, dåligt fungerande toalett och maten som de har fått att äta har delvis varit för­ruttnad ­eftersom de åtalade männen har plockat den ur sopcontainrar, enligt polisen.

Männen som har organiserat det hela åtalas för människohandel och domstolsförhandlingarna är planerade att inledas vid Örebro tingsrätt den 5 september och beräknas pågå till mitten av oktober. Straffet för människohandel är två till tio års fängelse.

– Åtalet bygger på vittnesmål från de tio personer som har tvingats till tiggeri. De var alla väldigt utsatta i Bulgarien, utan arbete, i vissa fall hemlösa och analfabeter som blev lovade arbete i Sverige, men tvingades till tiggeri utan att kunna återvända hem. Jag kommer att yrka på ett längre fängelsestraff än minimistraffet två år för människohandel i exploateringssyfte under hot och tvång, säger Isabelle Bjursten.

Kvinna misstänks för medhjälp

De båda misstänkta männen är häktade och förutom dessa båda är en kvinna misstänkt för medhjälp till människohandel. Kvinnan är inte häktad, men belagd med reseförbud.

– Hon får inte resa utanför ­Örebro län, säger Isabelle Bjursten.

Alla tre åtalade nekar till brott.