Nyheter.

2017-04-13 06:18
  • Har svårt att behålla sina chefer. Bild: Rolf Larsson
    Har svårt att behålla sina chefer.
  • ”Jag har fått signaler att det beror på samarbetssvårigheter”, säger Berit Qvarnström (V).  Bild: Rolf Larsson
    ”Jag har fått signaler att det beror på samarbetssvårigheter”, säger Berit Qvarnström (V).
  • ”Det behöver tas in professionell hjälp utifrån”, säger Rita Sörling (V). Bild: Rolf Larsson
    ”Det behöver tas in professionell hjälp utifrån”, säger Rita Sörling (V).

Mer än en chef i månaden slutar på Hällefors kommun

Under 20 månader har 22 chefer och nyckelpersoner slutat på Hällefors kommun.

”Det beror på dålig arbetsmiljö. Jag har fått signaler på att det är samarbetssvårigheter med den politiska ledningen”, säger Berit Qvarnström (V).

Kommunstyrelsens ordförande Annahelena Jernberg (S) håller inte med, utan menar att det till stor del beror på att det är jobbigt att pendla.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Hällefors ligger där det ligger och vi tvingas att rekrytera folk utifrån och det är naturligt att dessa söker arbete i sina hemkommuner. När de får nytt arbete där så slutar de hos oss. Det är ett problem.

– Vi driver på att region Örebro ska uppgradera pendlingsbussarna så att det går att vara uppkopplad och arbeta samtidigt som man reser, säger hon.

Att 22 chefer och nyckelpersoner har slutat på sina arbeten i kommunen framkommer i den granskning över rekryteringen av chefer som revisionsfirman KPMG har gjort på uppdrag av Hällefors kommunrevisorer. Ritha Sörling (V) har varit verksam i kommunhuset sedan år 2003 och hon märker att någonting har skett den senaste tiden.

– Det har aldrig slutat så många som nu, det är en markant förändring mot tidigare år. I princip kan man säga att varannan chef och nyckelperson har bytts ut de senaste två åren.

– Under tidigare år slutade kanske en handfull om året, om ens det. Någonting måste det bero på att antalet har mer än fördubblats och det är hög tid att reda på vad som ligger bakom, säger hon.

Demokratin satt ur spel

Ritha Sörling vill att kommunens revisorer ska genomföra en granskning för att undersöka vilka skäl de som har slutat har för sina beslut att säga upp sig.

– Det går att ta in professionell hjälp utifrån som kan ringa upp samtliga som har valt att sluta för att få reda på vad som ligger bakom. På så sätt kan kommunen sätta in rätt åtgärder för att vända utvecklingen, säger hon.

– Trivs man inte så söker man nytt arbete och tyvärr har omorganisationen av hur Hällefors kommun styrs fått till följd att vi i oppositionen inte i tid får reda på när det är illa ställt. Det är faktiskt så illa att demokratin på sätt och vis är satt ur spel, säger Berit Qvarnström.

Med det menar hon att nämnderna och att oppositionspartiernas gruppledares insyn har försvunnit i den nya organisationen som började verka från 2015. All makt har koncentrerats till kommunsstyrelsen enligt henne. 

– Det har rekryterats chefer och nyckelpersoner på väldigt lösa grunder och vissa av dem har inte haft rätt kompetens. Då blir det problem, säger Berit Qvarnström.

– Anställer man anhöriga och kompisar blir det inte bra, säger Rita Sörling.