Reportage.

2017-12-13 06:00
D.A.C.A:s president Thomas Mathiesen bland sina ögonstenar HD 69:a Shovelhead 1200 kubik och 1800 kubiks Honda VTX.  Bild: Rolf Larsson
D.A.C.A:s president Thomas Mathiesen bland sina ögonstenar HD 69:a Shovelhead 1200 kubik och 1800 kubiks Honda VTX.

Mc-klubb prisas för arbete mot övergrepp och trakasserier

Mc-klubben Drivers against child abuse, D.A.C.A, Förare mot övergrepp på barn på svenska, hjälper barn som är mobbade, utnyttjade eller utsatta för sexuella övergrepp.

”Helt otroligt. Vi bildades för ett och ett halvt år sedan och så ringer Aftonbladet och meddelar att vi blivit utsedda till ”Årets medmänniska”, säger Thomas Mathiesen som är president i klubben.

Vill du fortsätta läsa?

Bli prenumerant på !
Om du redan är det loggar du in här.

Betala per vecka

Från

39 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje vecka. Avsluta när du vill.

Betala per månad

Från

139 kr

Beställ här!

Din prenumeration på Dagens ETC förnyas varje månad. Avsluta när du vill.

I dag fredag är representanter från D.A.C.A med i TV4:s morgonsoffa och på Aftonbladet TV för att berätta om sin verksamhet.

– Jag vill inte att allt fokus ska hamna på mig så jag skickade i väg två andra att representera klubben, säger Thomas Mathiesen.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Blivit bästa kompisar

Aftonbladet har redan varit i Grythyttan för att filma klubben.

– Vi var nio som åkte runt i Grythyttan på motorcyklar och en amerikanare för att visa upp oss. Dessutom var de i Linköping och filmade en av våra skyddslingar, säger Thomas Mathiesen.

– Man kan nog säga att vi satte stopp för en daglig misshandel av honom som han fick stå ut med på sin skola, fortsätter han

Det är nog inte så underligt att när ett antal tunga motorcyklar med läderklädda bikers dyker upp på skolan och tar ett barn under sina vingars beskydd, så gör det intryck på andra elever och personal.

– Vi har ett bra samarbete med rektorn på skolan och man kan nog säga att vi lyckats få till attitydförändringar där. Numera är den före detta värsta mobbaren killens bästa kompis, säger Thomas Mathiesen.

Ett barn som har blivit skyddsling hos klubben får en fadder som engagerar sig i barnet så länge det själv vill eller tills det blivit 18 år. Thomas Mathiesen fick inspiration från liknande motorcykelklubbar i USA och var med och bildade D.A.C.A i februari förra året.

– Den som vill bli medlem måste vara 18 år, kunna visa upp utdrag ur belastningsregistret att man inte förekommer gällande våld mot eller utnyttjande av barn och vara förare av mc eller amerikanska bilar eller hot rod-fordon, säger Thomas Mathiesen.

– För den som är nyfiken på oss och vår verksamhet finns information på vår hemsida, fortsätter han.

Barnen får egna västar

De barn som blir skyddslingar hos D.A.C.A får en huvtröja och en egen väst som det står ”Protected by D.A.C.A” på.

– Det är för att vi vill att det ska framgå klart och tydligt att det finns någon som stöttar barnet. Men vårt beskydd innebär inte att vi handgripligen ingriper mot mobbare, utan vi arbetar med att förändra attityder, säger Thomas Mathiesen.

För den som vill söka hjälp för att skydda ett utsatt barn rekommenderar Thomas Mathiesen klubbens hemsida.

– På daca.nu finns det ansökningsformulär för hjälpsökande. Där finns också medlemsansökan för den som vill bli medlem hos oss och göra en insats.

Samarbeta med ungdomsgårdar

Han förklarar att klubben planerar att inleda samarbete med ungdomsgårdar.

–Bland annat ska vi åka till fritidsgården i Nora och visa upp oss och prata om mobbning och utanförskap, säger Thomas Mathiesen.

Han räknar med att nu när klubben har blivit utsedd till Svenska hjältar i kategorin Årets medmänniska kommer D.A.C.A att bli än mer uppmärksammad.

– Vi är 66 medlemmar i dagsläget och allt fler vill vara med, något som säkert inte kommer att minska nu när vi fått pris som Svenska hjältar, säger Thomas Mathiesen.

Svenska hjältar-galan hålls den 11 december på Cirkus i Stockholm och den kommer att sändas på TV4.