Nyheter.

2017-07-14 06:53
”Jag har så nära till mina känslor och att hitta detaljer av Helge Fossmos personlighet i mig själv var plågsamt”, säger Marcus Smedh. Bild: Björn Qvarfordt
”Jag har så nära till mina känslor och att hitta detaljer av Helge Fossmos personlighet i mig själv var plågsamt”, säger Marcus Smedh.

Marcus från Hällefors spelar Helge Fossmo

Plötsligt ringde mobilen hemma hos Marcus Smedh och i andra änden undrade produktionsbolaget Stockholm-Köpenhamn om han ville spela Helge Fossmo för TV4.

”Jag hade inte ens sökt rollen men sade så klart ja direkt”, säger Marcus Smedh.

Helge Fossmo är inte vilken frikyrko­pastor som helst utan det var han som spelade huvudrollen i den så kallade Knutbyhärvan för drygt tio år sedan. Det var i Filadelfiaförsamlingen i uppländska Knutby som mord, mordförsök, bekämpandet av demoner, sex med barnflickan och förhållandet till Kristi brud pågick med pastor Fossmo i centrum.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


Hans första fru hittades död i badkaret med ett hål i huvudet, hans andra fru sköts av barnflickan som också sköt en granne vars fru pastor Fossmo hade inlett ett förhållande med. Helge Fossmo dömdes till livstids fängelse för anstiftan till mord och anstiftan till mordförsök, men tingsrätten ogillade åtalet för mord på hans första fru.

– Jag studerade dokumentärer om honom för att få en relation till min rollfigur. Det var jobbigt att försöka hitta kärnan i hans egenskaper i mitt inre för att kunna plocka fram dem framför kameran så att jag inte bara spelar upp en imitation, säger Marcus Smedh.

– Jag har så nära till mina känslor och att hitta detaljer av Helge Fossmos personlighet i mig själv var plågsamt, fortsätter han.

”Predikan” slutade i garv

Hans rolltolkning kommer att visas i ”GW:s mord” på TV4 när serien drar igång sin andra säsong i höst. Marcus Smedh var till att börja med väldigt nervös för hur han skulle lyckas gestalta pastor Fossmos mörka sidor.

– Jag har så höga krav på mig själv att det ska bli så bra som möjligt och då kan jag bli nervös. Men när jag skulle predika hade jag plötsligt svårt att hålla mig för skratt och det hade min församling också. Sektmedlemmarna tog så att säga inte min predikan på fullt allvar till att börja med. Hela inspelningsteamet bröt ut i garv åt mina försök att predika övertygande­ och efter det släppte nervositeten, säger Marcus Smedh.

Stå på scen började han med på Hällefors folkhögskola där han var med i föreställningen ”Ett liv värt att leva” 2012 och fortsatte sedan med Bergslagsdansen året efter.

– Jag fick blodad tand av att stå på scen och beslutade mig för att satsa helhjärtat på skådespeleri och sökte till Edelvik folkhögskola uppe i Burträsk, säger han.

Från folkis till Södermalm

Efter folkhögskolorna blev det Stockholms elementära teaterskola som har sina lokaler på Södermalm. Skolan ger en ettårig grundutbildning i skådespeleri och sedan dess har det blivit småroller i reklamfilmer och en roll som mördare i ett annat av de tv-program där GW Persson medverkar.

– Det var i Veckans brott när jag spelade ”tattaren” Bror Lindgren som anklagas för att ha skjutit en grosshandlare i Örebro 1923, kanske­ är det något i mitt utseende som gör att de väljer mig till mördare, säger Marcus Smedh och skrattar.

– Skämt å sido, jag har hört från flera håll att mitt utseende sticker ut och att det fungerar bra på tv, fortsätter han.