Nyheter.

2017-03-10 05:45
Bild: Christine Olsson/TT

Männen i Ljusnarsberg näst sämst i Sverige på föräldraledighet

TCO har jämfört hur kvinnor och män tar ut föräldraledighet i Sveriges kommuner och det visar sig att männen i Ljusnarsberg kommer på 289:e plats bland Sveriges 290 kommuner. Endast i Dals-Ed är papporna sämre på att ta ut föräldraledighet.

"Vi har tagit fram statistik på hur många dagar som har tagits ut i kommunerna i föräldraledighet och vård av sjukt barn", säger utredare Åsa Forsell på TCO. 

I Ljusnarsberg tog kvinnorna ut 79,7 procent av föräldraledigheten medan samma siffra var 73,4 procent i Lindesberg och 73,1 procent i Hällefors. Hade män och kvinnor delat lika på föräldraledigheten skulle siffran var 50 procent. Bäst i länet var Nora med 68,5 procent. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Så länge kvinnolönerna är så mycket lägre är det inte konstigt att kvinnorna tar ut fler dagar för vård av sjukt barn eftersom familjen förlorar mindre på det. I Ljusnarsberg arbetar merparten av kvinnorna inom vård och omsorg, medan männen arbetar inom industrin. Vore det tvärtom skulle nog TCO-undersökningens siffror bli annorlunda. Kvinnolönerna måste upp om vi ska nå jämlikhet, säger Astrid Dahl, gruppledare Vänsterpartiet Ljusnarsberg.

Andel av föräldraledighet som tas ut av kvinnor

Ljusnarsberg: 79,7%

Lindesberg: 73,4%

Hällefors: 73,1%

Nora: 68,5%