Reportage.

2017-11-08 06:00
  • Festivalbesökare avmålade av Liselotte Kronkvist.
    Festivalbesökare avmålade av Liselotte Kronkvist.
  • Liselotte Kronkvist ville fånga ungdomarnas energi i sina målningar.
    Liselotte Kronkvist ville fånga ungdomarnas energi i sina målningar.

Målningar från sista Augustibuller ställs ut i Lindesberg

Den legendariska punkfestivalen Augustibuller upphörde 2007. Konstnären Liselotte Kronkvist bestämde sig för att dokumentera publik på sista festivalen.

”Jag ville måla ungdomar fulla av energi”, säger Liselotte Kronkvist.

 

Augustibuller genomfördes mellan åren 1996 och 2007. Från en blygsam start med 100 besökare och en budget på 1 500 kronor första året utvecklades den snabbt till en rikskänd punkfestival med 6 000 besökare och flera miljoner i budget.

– På slutet gick det fullastade festivalbussar från bland annat Umeå och Göteborg till Lindesberg. Vi kunde inte ta emot mer 6 000 besökare, säger festivalens grundare Christer Philblad.


VAR MED OCH BRYT MEDIEMONOPOL

Teckna en prenumeration på din lokala ETC-tidning


”Ungdomarna var sig själva”

Han var med på lördagens vernissage för att berätta om festivalen. Målningarna av Liselotte Kronkvist fick honom att minnas hur det var.

– Augustibuller var en väldigt svensk punkfestival. Trots att en del besökares utseende väckte uppmärksamhet här i Lindesberg gick det ändå städat till och ungdomarna var snälla, säger han.

– Ungdomarna gjorde sig inte konstiga för att jag som ju var 60 år då gick omkring och fotograferade dem. De var sig själva och jag ser mina målningar som ett slags ögonblicksbilder från festivalen, säger Liselotte Kronkvist.

Hon förklarar att hon utgick från fotografierna men att det inte handlar om avmålade bilder utan att fotografierna är bearbetade för att förmedla rätt uttryck. Liselotte Kronkvist är utbildad under slutet 1960-talet och början på 1970-talet på Konstfack och Kungliga konsthögskolan i Stockholm. Hon ser vissa likheter med sin egen ungdomstid och punkarna som besökte Lindesberg.

– Det handlar så klart om olika uttryckssätt men vi hade mycket happenings och musikfestivaler då medan punkarna hade sina sätt att utrycka sig fyrtio år senare. Likheten finns i energin och viljan att vara något annat än medelsvensson i samhället, säger Liselotte Kronkvist.

– Målningarna har hängt i min ateljé utanför Lindesberg, men jag tyckte att det var dags att ställa ut dem nu när det är tio år sedan sista Augustibuller, förklarar hon.

Festivalen hade gott rykte

Christer Philblad berättar att festivalen hade så gott rykte att många band spelade för lägre ersättning än på andra ställen.

– Många band nöjde sig med halva priset för att vi skulle ha råd att ha dem med. Till exempel ringde Moneybrother själv hit när han var på turné och ville spela på Augusti­buller och han gjorde det för en mycket billigare gage än på övriga spelningar. På den tiden spelade han i ska- och punkbandet Monster och det visar hur gott rykte festivalen hade, säger han.

För den som vill få en känsla för hur det kunde se ut när det begav sig hänger Liselotte Kronkvists oljemålningar från Augustibuller i Galleri konstrummet och utställningen kan ses under bibliotekets ordinarie öppettider fram till och med 29 november.