Reportage.

2017-04-04 07:12
 • Maja Karlsson i den egendesignade tröjan som fått hennes andranamn: Sigrid. Bild: Maria Rosenlöf
  Maja Karlsson i den egendesignade tröjan som fått hennes andranamn: Sigrid.
 • Ett av mönstren Maja designat för Järbo garn. På mameluckerna har en vacker stjärnbård fått plats nedanför mudden. Bild: Maria Rosenlöf
  Ett av mönstren Maja designat för Järbo garn. På mameluckerna har en vacker stjärnbård fått plats nedanför mudden. 
 • I den blommiga ateljén i Arvika arbetar Maja kontorstider. Hon frilansar även för Järbo garn och ägnar tid åt bloggen, Instagram och uppdatering av hemsidan. Bild: Maja Karlsson
  I den blommiga ateljén i Arvika arbetar Maja kontorstider. Hon frilansar även för Järbo garn och ägnar tid åt bloggen, Instagram och uppdatering av hemsidan.
 • Sockor med hemvävd bekvämlighet och ett skaft av spets och flätor. Bild: Maria Rosenlöf
  Sockor med hemvävd bekvämlighet och ett skaft av spets och flätor. 
 • Vårsockan blir fin i sin enkelhet med en bladranka runt tån. Bild: Maja Karlsson
  Vårsockan blir fin i sin enkelhet med en bladranka runt tån.

Maja hittar musiken i maskorna

Det krävdes några generationer fritänkande kvinnor för att stickningen skulle hitta utanför hemmets väggar. Stickdesignern Maja Karlsson, uppväxt i Guldsmedshyttan återvänder till Bergslagen för att berätta om gamla mönster i ny design.

Stickdesignern Maja Karlsson når ut till sin publik med ett batteri av plattformar. Hon instagrammar, bloggar, ger kurser och har nyligen gett ut boken Sticka svenska mönster, på Bonnier fakta.  


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– När jag gick dit med min bokidé så låg den nära en idé de hade. Jag träffade rätt tidsmässigt, sedan tror jag de uppskattade att jag redan hade en plattform. Det är mer tydligt i dag att man ser det som en kvalitet att olika medier är sammanlänkade, säger Maja Karlsson. 

Som på en konstrunda

Att närma sig Maja Karlsson genom hennes hemsida, blogg eller Instagramkontot majasmanufaktur är som att gå på konstrunda i Majas egna föreställningsvärld. Färgerna speglar årstiderna, mönstren med inspiration bakåt i tiden har omarbetats för att fånga och skapa trender. Det är ingen slump att även den som är rimligt intresserad av stickning drabbas av kraftigt habegär framför bilden av ett par sockor i arrangemang med videkvistar. Maja har workshopar i stickning, men även kurser i att fotografera för sociala medier.

Lärde sig av mormor

Som många andra barn lärde sig Maja Karlsson sticka och brodera av sin mormor, och i likhet med många andras mor- och farföräldrar var stickandet en fritidssyssla. Det har behövts några generationer kvinnlig frigörelse för att stickning och virkning ska ta sig in i finrummet. När hantverket nu har återupptäckts verkar det inte finnas några gränser för vad som kan skapas med garn.

– Jag tycker att framtiden ser ljus ut. Det tar mycket plats i vår samtid. Jag tänker närmast på Pussy hat-rörelsen där tusentals stickade för att synas i kulturen och politiken, säger Maja Karlsson.

Stickningens renässans har också resulterat i att professionaliseringen inom hantverkets olika grenar har ökat. Det som tidigare tillverkades innanför hemmets väggar, har synliggjorts.

– Om det tidigare har varit något som många kvinnor sysslat med oavlönat, finns det numera många kvinnliga företagare inom branschen som gör allt från att färga garn till att skapa mönster, något som andra kvinnor konsumerar. Det är fint att det börjar gå från något som har varit gratis till något som värderas ekonomiskt och har ett värde.

Musik och mönster

Även om stickningen lades åt sidan under tonåren, släppte Maja Karlsson aldrig taget helt. Under åren då hon utbildade sig till musikpedagog och jobbade som adjunkt i musikteori och sång, blev stickningen en avkoppling. Efterhand tog intresset alltmer tid och när uppdragen började droppa in byggde hon upp företaget och webbshopen Majas manufaktur. Musiken gör sig fortfarande påmind. Det finns tydliga paralleller mellan att bygga upp musikaliska arrangemang och ett mönster, menar hon, i hur det struktureras upp och förmedlas till andra. 

– Man talar även om balans i en komposition och det finns även i ett mönster. Vad som gör att man tilltalas av mönstret eller melodin.

Inte helt överraskande har hon sin spetskompetens inom mönsterstickning.

– I och med boken har det varit mycket mönsterstickning i flera färger. När jag gör mönster är jag även förtjust i att hitta nya sätt att sticka saker. Jag är noga med passform och detaljer. Sedan är jag modeintresserad och ser stickningen som ett mode, säger Maja Karlsson.

Maja Karlsson

Bor: I Arvika, uppväxt i Guldsmedshyttan.

Yrke: Stickdesigner.

Familj: Sambo och dottern Greta.

Aktuell med: Boken Sticka svenska mönster, utgiver på Bonnier Fakta.

Förebilder att inspireras av: Många ... mormor Greta, Beyoncé, Maja Fjaestad, Karin Larsson, Selma Lagerlöf och Yoko Ono.

Föreläser på: Fellingsbro bibliotek den 4 april kl 18.15, Lindesbergs stadsbibliotek den 5 april kl 19.15, Storå bibliotek den 6 april kl 18.15.

Fyra nybörjarfrågor

1. Vad ska jag sticka som nybörjare?

Maja tipsar om att börja med små muddar. ”Det är något man både tycker är fint att ha och något som är överkomligt.”

2. Hur får jag stickningen slät?

”Det är ett handlag att öva upp hur mycket man ska dra åt för att det ska se snyggt ut. Ullgarn är lite mer förlåtande än bomullsgarn, som inte är lika elastiskt. Med ett fluffigt ullgarn får man lite hjälp på traven.”

3. Hur blir övergången snygg när man byter färg?

”Jag brukar göra en enkel knut som jag drar åt för stunden, så fäster jag den efteråt. Det viktiga är att dra åt lika mycket.”

4. Hur undviker jag att mönsterstickningen drar ihop sig?

”Alla mönster skrivs utifrån masktäthet. Börja med att göra en provlapp på 10x10 cm, då kan man mäta sin masktäthet. Sedan kan man anpassa den genom att ta grövre eller tunnare stickor.”