Nyheter.

2017-05-26 06:58
En renodlad gågata från ­torget till Östra Bergvägen skulle gynna Grythyttan sommartid, tycker Loka brunn. Avstängningen avser perioden 1 juni till 31 augusti i år. Bild: Rose-Marie Fasth
En renodlad gågata från ­torget till Östra Bergvägen skulle gynna Grythyttan sommartid, tycker Loka brunn. Avstängningen avser perioden 1 juni till 31 augusti i år.

Loka brunn vill stänga av gata i centrala Grythyttan

Loka brunn har lämnat in en ansökan till länsstyrelsen om att stänga av en del av Prästgatan i sommar. Tanken är att skapa en traditionell gågata och möjliggöra en uteservering för Grythyttans gästgivaregård.

Prästgatan är en genomfartsgata som används flitigt av bilister som vill ta sig genom tätorten eller taxibilar som stannar till för att hämta upp passagerare vid gästgiveriet. Trots det tror Loka brunn att en avstängning av gatan sommartid skulle gynna Grythyttan. Det skulle även möjliggöra en uteservering för Grythyttans gästgiveri.


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det vi gör?
Swisha en peng till: 123 401 876 8


– Vi tror att det skulle gagna Grythyttan som turistort under sommaren. Vi har ju konditoriet,  Cornelis och Gästgiveriet som ligger på rad där. Det är också för att få en lugnare gågata, säger Lennart Edvardsson, fastighetschef på Loka brunn.

Måste godkännas av flera instanser

Avstängningen gäller Prästgatan 3–9, från torget till Östra Bergvägen. Gästgiveriet äger fastigheterna på båda sidorna av vägen. Lennart Edvardsson tror inte att boende skulle påverkas nämnvärt av avstängningen.

Ärendet, som nyligen har kommit in till länsstyrelsen i Örebro län, behöver dock få godkänt från flera instanser innan idén kan realiseras.

– Ärendet har passerat mig, men det finns ingen fysisk ansökan inne. Vi har bara pratat om huruvida det är möjligt att stänga av gatan. Så länge allt är grönt så finns det inget som hindrar ett serveringstillstånd, säger Johannes Glanz, tillståndshandläggare på samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen.

Innan ett slutgiltigt beslut ska fattas måste flera myndigheter ta ställning till Loka Brunns ansökan. Länsstyrelsen remitterar ärendet vidare till Polismyndigheten, Trafikverket som äger vägen och Hällefors kommun.