Nyheter.

2016-11-25 06:00
 • Ewa-Leena Johansson.
  Ewa-Leena Johansson.
 • Therese Eriksson, Kopparberg.
  Therese Eriksson, Kopparberg.
 • Jörgen Boström, Kopparberg.
  Jörgen Boström, Kopparberg.
 • Eva Landmark, Ställdalen.
  Eva Landmark, Ställdalen.
 • Thomas Eriksson, Kopparberg.
  Thomas Eriksson, Kopparberg.
 • Ulf Landmark, Ställdalen.
  Ulf Landmark, Ställdalen.

Ljusnarsberg sänker skatten

Ett enhälligt kommunfullmäktige beslutade förra veckan att sänka kommunalskatten med 1 öre. Ljusnarsbergs budget beräknas i år landa på knappt 400 miljoner kronor. Skattesänkningen motsvarar sammantaget 87 000 kronor, eller två tiotusendelar av budgeten.

– Det är klart att den inte märks i den kommunala ekonomin. Det handlar om signalpolitik, säger kommunalrådet Ewa-Leena Johansson (S).


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Signalen hon vill sända är att Ljusnarsberg har ordning på ekonomin och att kommunen får uppmärksamhet.

– Det fungerar, tidningarna skriver om oss och Svenskt näringsliv tog upp sänkningen centralt i sina kanaler. 

Flyktingmottagandet

Bakgrunden till att Ljusnarsberg går emot andra kommuner i länet och faktiskt sänker skatten är det stora flyktingmottagandet.  För två år sedan fick kommunen 35 miljoner kronor i extra statsbidrag och nästa år är det budgeterat för närmare 21 miljoner kronor i så kallade välfärdsmiljoner kopplat till flyktingmottagandet. Ett tag var det osäkert hur mycket som skulle betalas ut eftersom Migrationsverket säger upp avtalen med alla privata asylboenden.

– Men nu har vi fått veta att de inte stänger förrän sista januari nästa år och på så vis får vi åtminstone lejonparten av de närmare 21 miljonerna och då fanns det utrymme för skattesänkningen, säger Ewa-Leena Johansson. 

För en genomsnittlig skattebetalare i Ljusnarsberg kommun innebär det att det blir mellan 19 till 20 kronor mer i plånboken per månad. Men det gäller att ta väl vara på pengarna för snart kan sakernas tillstånd ändras.

– På sikt kommer skatten att höjas. När 40-talisterna blir 80 plus och behöver äldreboenden blir det skattehöjningar, säger Ewa-Leena Johansson.

Läs vidare på nästa sida: Enkät: Vad tycker du om skattesänkningen på 1 öre?