Nyheter.

2017-01-10 07:00
  • Lindetjejen Amanda Sedell har hållit på med trav så länge hon kan minnas. Hennes föräldrar har nämligen travhästar.  Elisabeth Pettersson
    Lindetjejen Amanda Sedell har hållit på med trav så länge hon kan minnas. Hennes föräldrar har nämligen travhästar.
  • Kasper Rosenquist är glad, han har nyss fått veta att han har klarat teoriprovet för att få licens. Här får han hjälp med att sela ponnyn.  Elisabeth Pettersson
    Kasper Rosenquist är glad, han har nyss fått veta att han har klarat teoriprovet för att få licens. Här får han hjälp med att sela ponnyn.

Lindekuskar på travskola

Minusgrader och kolsvart ute. Men på Örebrotravets bana flödar ljuset från stora strålkastare. Förbi den nästan helt tomma läktaren defilerar flera ekipage med ponnyer och unga kuskar förbi medan speakern berättar deras startnummer i högtalaren. Örebro/Linde travskola har lektion.
   – Jag har hållit på med trav hela livet, berättar Amanda Sedell från Lindesberg, en av eleverna. 

Amanda Sedell föddes in i travsporten, hennes föräldrar har travhästar. Och hon har en egen shetlandsponny hemma.
– Jag kör bara trav med min shettis också, berättar hon. 

Amanda Sedell är en av flera elever som har åkt från orter i Lindesbergs kommun för att vara med på lektionen. Sommarhalvåret har travskolan även verksamhet på Fornaboda, men de kan inte vara där under vinterhalvåret.
– Det finns inga strålkastare på banan, så det är för mörkt för att köra där, säger Hanna Eriksson, en av travskolans tränare. 

Stor dag

När ETC Bergslagen hälsar på är det en stor dag för två av eleverna i gruppen. Åttaåringarna Kasper Rosenquist från Storå och Anna Hell Pettersson från Bengtesfall utanför Gusselby har klarat teoriprovet för att få kusklicens. De måste klara 10 av 15 träningslopp också, men fixar de det så får de sin licens.

– Nu ska jag börja att tävla, jublar Kasper Rosenquist. 

– Jag med, säger Anna Hell Pettersson glatt. 

Före lektionen hjälps eleverna åt att sela och göra i ordning ponnyerna. Travskolan har sex stora hästar och 13 ponnyer. De står uppstallade vid Kvinnerstaskolan och körs till travbanan när det är lektioner där.

– Vi kör gotlandsruss och shettisar. Det är nästan bara russ och shettisar som tävlar i ponnytrav, de har bäst travsteg för det, berättar Amanda Sedell. 


BRA JOURNALISTIK ÄR INTE GRATIS

Gillar du det du läser?
Swisha en peng till: 123 148 087 0


Teori
Eleverna samlas sedan inne i ett av stallen. En annan av tränarna, Anna Karlsson, går igenom vad de ska träna på under lektionen. I dag ska de alltså bland annat köra ett lopp och tävla emot varandra.
– Det är tränarna som bestämmer vilken ponny vi ska ha så att vi får testa att köra olika, berättar Tyra Tinglöw.
Hon tränar och tävlar även monté. Det är en gren inom travsporten där hästarna rids i stället för att köras.
– Men det är bara jag som rider monté av oss som går i den här gruppen, berättar hon. 

Läs vidare på nästa sida: Tävlar